Kaupungin puhelinliittymissä ja puhelinvaihteessa on laaja häiriö ja puhelut eivät yhdisty tai katkeavat yllättäen. Vikaa selvitetään parhaillaan. Pahoittelemme häiriötä.

Katusuunnitelma, Kampin terveys- ja hyvinvointikeskuksen ympäristön kadut

Asialla on uudempia käsittelyjä
Tämä on esitys

Runeberginkatu, katusuunnitelma, Kamppi

Kaupunkiympäristölautakunta

Päätösehdotus

Kaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä liitteenä 2 olevan Runeberginkatu välillä Kampinkuja−Salomonkatu katusuunnitelman suunnitelmapiirustus nro 32017/1.

Esittelijän perustelut

Lähtökohdat ja tavoitteet

Runeberginkatu on nykyinen olemassa oleva katu. Katusuunnitelma pohjautuu voimassa oleviin asemakaavoihin nro 12708, 11315, 9362 ja 8959. Suunnittelussa on huomioitu pääosin asemakaavan nro 12708 liitteenä olleen liikennesuunnitelman nro 7212 mukaiset periaatteet. Kaupunkiympäristölautakunta palautti 5.11.2024 § 579 uudelleen valmisteluun Runeberginkadun katusuunnitelman osittain siten, että Runeberginkadun ja Salomonkadun risteys toteutetaan tavallisena risteyksenä ilman liikenneympyrää. Autojen nopeuksia hillitään korotuksella ja tarvittaessa kavennuksilla ja muilla keinoin. Vapautuva tila käytetään jalankulkuympäristön parantamiseen, jotta Runeberginkadun länsipuoli kytkeytyisi paremmin metroasemalle ja muutoin Kampin vilkkaampaan osaan.

Katusuunnitelmalla mahdollistetaan asemakaavan nro 12708 mukaisen keskustan terveys- ja hyvinvointikeskuksen rakentaminen Salomonkadun eteläpuolelle nykyisen Kampin metroaseman sisäänkäyntirakennuksen kohdalle. Kadun saneerauksen tavoitteena on parantaa liikennejärjestelyjä ja katuympäristön viihtyisyyttä kiveyksin ja istutuksin. Katusuunnitelmissa esitetyillä ratkaisuilla on tavoitteena parantaa myös jalankulkuympäristöä ja jalankulun esteettömyyttä.

Suunnitelma

Runeberginkatu välillä Kampinkuja−Salomonkatu katusuunnitelman piirustus nro 32017/1 (liite 2)

Runeberginkatu on nykyinen alueellinen kokoojakatu, joka liittyy nelihaaraliittymällä Salomonkatuun. Nykyinen kiertoliittymä puretaan. Liittymä toteutetaan korotettuna Runeberginkadun suunnassa. Salomonkadun itäiselle tulohaaralle rakennetaan ylijatkettu jalkakäytävä. Runeberginkadulla on molemmin puolin jalkakäytävät ja pyöräliikenteen pääreitin yksisuuntaiset pyöräkaistat. Liittymässä parannetaan autoliikenteen, pyöräliikenteen ja jalankulun erottelua pintamateriaaleilla. Kadun itäreunan jalkakäytävälle istutetaan lehtipuita terveys- ja hyvinvointikeskuksen tontilta poistuvien puiden tilalle. Kadun länsireunan jalkakäytävälle saattoliikenteen syvennyksen kohdalle istutetaan pienikokoisia lehtipuita. Ajoradan molemmin puolin rakennetaan saattoliikenteelle varatut syvennykset. Runeberginkadun itäreunaan Salomonkadun risteyksen pohjoispuolelle rakennetaan lastauspaikka.

Suunnitelman tarkempi kuvaus ilmenee liitteenä olevasta suunnitelmaselostuksesta nro 32017/1 (liite 1).

Katu on suunniteltu niin, että se sopeutuu asemakaavan mukaiseen ympäristöönsä ja täyttää toimivuuden, turvallisuuden ja viihtyisyyden vaatimukset.

Vuorovaikutus ja yhteistyösopimus

Katusuunnitelma on laadittu yhteistyössä Helsingin seudun ympäristöpalvelut –kuntayhtymän (HSY), Helen Oy:n, Helen Sähköverkko Oy:n, Elisa Oyj:n, DNA Oyj:n, Telia Finland Oyj:n, GlobalConnect Oy:n ja Auris Kaasunjakelu Oy:n kanssa. Katusuunnitelma on laadittu yhteistyössä myös keskustan terveys- ja hyvinvointikeskuksen rakennuttajan, suunnittelijoiden ja toteuttajan kanssa.

Kaupunkiympäristölautakunnan 5.11.2024 palauttamaa Runeberginkadun suunnitelmaehdotusta on muutettu lautakuntapäätöksen mukaisesti. Uusi katusuunnitelmaehdotus on ollut sähköisesti nähtävillä kaupunkiympäristön asiakaspalvelupisteessä ja Helsingin kaupungin verkkosivuilla 2.4.–15.4.2025 välisen ajan. Suunnitelman nähtävillä olosta ja mahdollisuudesta muistutuksen antamiseen ilmoitettiin kirjallisesti suunnittelualueen kiinteistöjen omistajille ja haltijoille, sekä muille osallisille yleistiedoksiantona. Lisäksi asiasta on ilmoitettu kaupungin verkkosivuilla.

Suunnitelmasta ei jätetty muistutuksia.

Kustannukset ja aikataulu

Katusuunnitelman rakennuskustannus on yhteensä noin 820 000 euroa, 290 euroa/m² (alv 0 %).

Katujen vuotuiset ylläpitokustannukset ovat noin 17 000 euroa (alv 0 %). Ylläpitokustannukset ovat 1 400 euroa kalliimmat kuin nykyisin.

Kadun rakentamiseen on varauduttu kaupunkiympäristölautakunnan talousarvioehdotuksessa vuodesta 2025 alkaen.

Hanke rahoitetaan talousarvion kohdasta 8 03 01 01 Uudisrakentaminen.

Sovelletut säännökset

Alueidenkäyttölaki 85 §, 62 §, maankäyttö- ja rakennusasetus 41-43 §.

Toimivalta

Hallintosäännön 16 luvun 1 § 2 mom. kohdan 11 mukaan kaupunkiympäristölautakunta päättää katu-, puisto- tai muun yleisen alueen suunnitelman hyväksymisestä lukuun ottamatta taloudellisesti tai periaatteellisesti vähäisiä suunnitelmia.

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja
Ville Lehmuskoski

Lisätietojen antaja

Mika Kaalikoski, projektipäällikkö, puhelin: 09 310 39495

mika.kaalikoski@hel.fi