Lausunto sosiaali- ja terveysministeriölle luonnoksesta hallituksen esitykseksi yleistukea koskevaksi lainsäädännöksi

HEL 2025-007942
5. / 441 §

Lausunto sosiaali- ja terveysministeriölle luonnoksesta hallituksen esitykseksi yleistukea koskevaksi lainsäädännöksi

Helsingin kaupunginhallitus

Päätös

Kaupunginhallitus antoi sosiaali- ja terveysministeriölle seuraavan lausunnon:

1. Yleistä lausuttavaa esityskokonaisuudesta

Lakiesitys olisi tärkeää yhteensovittaa jo tässä vaiheessa kattavasti muihin valmistelussa oleviin lakiesityksiin sekä säädöksiin ja muodostaa niistä eheä kokonaisuus, jotta Helsingin kaupungin eri toimijat pystyvät arvioimaan ja ennakoimaan niiden vaikutuksia palvelutarpeeseen ja edistämään sekä esittämään mahdollisia kehittämistoimenpiteitä.

Esimerkiksi yleistukea koskeva lakiesitys indikoi kuntouttavan työtoiminnan palvelujen tarpeen kasvua, mutta ennakkotiedot kuntouttavaa työtoimintaa koskevaan lakiin valmisteilla olevista muutoksista indikoivat toista. Etuuksien tiedonsaantioikeuksien laajentaminen ja yhdistäminen tulisi tehdä osana etuuslainsäädäntöjen muutoksia, joista esimerkiksi hallituksen esitys toimeentulotukilain muutoksista on tällä hetkellä lausuntokierroksella.

Esityskokonaisuus on myös monelta osin ristiriidassa TE-palveluiden uudistuksen tavoitteiden kanssa ja esitetyt muutokset eivät täytä täysin TE24-uudistuksen perimmäistä tavoitetta tarjota työnantajille ja työnhakijoille kohdennettuja ja paikallisten työmarkkinoiden tarpeisiin sopivia, työllisyyttä edistäviä palveluja.

Esitystä yleistuesta tulee arvioida suhteessa muihin samanaikaisesti valmisteltaviin leikkauksiin, kuten karenssiuudistukseen ja toimeentulotuen kiristyksiin, jotta on mahdollista arvioida niiden yhteisvaikutuksia.

2. Esityksen vaikutukset

Esityksen vaikutukset hakijoihin

Lakiesityksessä käsitellään esityksen vaikutuksia monesta eri näkökulmasta ja niiden perusteella muutokset hakijan käytettävissä oleviin tuloihin ovat hyvin vähäisiä. Tarveharkinnan vaikutuksia on kuitenkin vaikea arvioida tarkasti, sillä tarveharkinnassa huomioon otettavista tuloista tullaan säätämään erikseen valtioneuvoston asetuksella. Tarveharkinnan lisääminen voi kasvattaa perustoimeentulotuen menoja pienituloisten kotitalouksien määrän kasvaessa ja tällä saattaa olla heijastevaikutuksia myös täydentävään ja ehkäisevään toimeentulotukeen.

Helsingin kaupunki kannattaa esitystä siitä, että vanhempien tulorajaa nostetaan huomattavasti. Vanhemman luona asuvat tuensaajat kuormittavat usein pienituloisten vanhempien taloutta ja vähentävät tuensaajan mahdollisuuksia itsenäistyä. Lakiesityksessä oleva maininta siitä, että tulot pienentyvät eniten pareilla, joilla on lapsia sekä lapsettomilla pareilla, on kuitenkin huolestuttavaa. Sosiaaliturvajärjestelmää tulisi kehittää siten, että vahvistetaan kahden huoltajan taloudellista turvaa ensisijaisilla etuuksilla, mikä parhaimmillaan ehkäisee myös lapsiperheköyhyyttä. Tasa-arvon ja itsenäisen suoriutumisen näkökulmasta kannatettavaa on esityksessä oleva maininta siitä, että puolison tulot eivät vaikuttaisi yleistuen tarveharkinnan tulorajaan toisin kuin nykyisessä työmarkkinatuen tarveharkinnassa.

Hallituksen esitys ei huomioi huollettavien lasten määrää etuuden tasossa, mikä on merkittävä heikennys nykytilaan verrattuna. Lisäksi esityksessä poistetaan aiemmin käytössä olleet lieventävät poikkeukset, jotka ovat suojanneet nuoria aikuisia tilanteissa, joissa he asuvat vanhempiensa luona. Tämä lisää riskiä siitä, että nuoret jäävät kokonaan ilman omaa sosiaaliturvaa, mikä vaikeuttaa itsenäistymistä ja heikentää yhdenvertaisia mahdollisuuksia erityisesti kaupungeissa, joissa elinkustannukset ovat korkeat.

Yleistuen kannalta on oleellista muodostaa tuesta sellainen, mikä tekee työn vastaanottamisesta aina kannatettavaa. Nykyinen työttömyysetuuksia koskeva lainsäädäntö ei kannusta esimerkiksi lyhyt- tai osa-aikaisen työn vastaanottamiseen. Mikäli yleistuki vähenee työtulojen noustessa lineaarisesti, mahdollistaa se nykyistä paremmin taloudessa tapahtuvien muutosten ennakoinnin, jolloin myös työn tekeminen on kannattavampaa. On myös hyvä, että laissa säädetään selkeästi tuensaajan yleiset oikeudet ja velvollisuudet. Lisäksi mahdollisuus maksaa yleistuki suoraan hyvinvointialueelle toimii ratkaisevana lakiperustana yleistuen hakemiselle välitystilille.

Yleistuki voisi olla lisäksi automaattisempi ja sen maksu reaaliaikaisempaa. Nykyisin Kela maksaa peruspäivärahaa ja työmarkkinatukea neljän viikon jaksoissa ja hakijan pitää muistaa täyttää ilmoitus työttömyysajasta. Tuen maksupäivä saattaa vaihdella edellä mainituista syistä välillä huomattavastikin, mikä aiheuttaa haasteita esimerkiksi perustoimeentulotuen määräytymisessä sekä välitystilitoiminnassa ja saattaa johtaa hakijan kannalta kohtuuttomiin tilanteisiin, täydentävän ja ehkäisevän toimeentulotuen tarpeeseen sekä viranomaisten turhaan resurssien käyttöön.

Helsingin kaupunki esittää, että yleistukea maksettaisiin neljän viikon sijasta kalenterikuukaudelta ja hakijalta ei edellytettäisi kuukausittaista työttömyysajan ilmoittamista. Tämä soveltuisi yhteen myös yleistuen jatkokehittämisen kanssa, koska seuraavissa vaiheissa yleistukeen on tarkoitus joka tapauksessa sisällyttää sellaisia etuuksia, jotka maksetaan kalenterikuukaudelta.

Esityksen vaikutukset toimeenpanijoihin

Kuntien toteuttamien työvoimapalveluiden ensisijainen tehtävän tulisi olla työllisyyden edistäminen, mutta ehdotettu sääntely siirtää jälleen kerran painopistettä työllisyyden edistämisestä työttömyyden hoitoon. Esitysluonnos on jälleen uusi esitys, joka on täysin ristiriidassa TE-palvelu-uudistuksen keskeisimpien tavoitteiden kanssa. Uudistuksessa kunnille säädettiin työllisyyteen kohdistuva kannustava rahoitusjärjestelmä, jonka osana kuntien tuli saada toimintavapaus työllisyyden edistämisessä. Esitetyt muutokset päinvastoin sitovat kuntien työvoimapalveluiden käsiä yhä tiukemmin ja samalla kaventavat entisestään kuntien toimintamahdollisuuksien alaa.

Ehdotetut muutokset työnhakijan palveluprosessiin tarkoittavat yhä yksityiskohtaisempaa sääntelyä työvoimaviranomaisten toiminnasta. Työnhakijan palveluprosessin erittäin yksityiskohtaisen sääntelyn takia kuntien pakko ohjata rajalliset työllisyyspalveluiden resurssinsa vain lakisääteisten palveluiden toteuttamiseen. Lopputuloksena kuntien on yhä vaikeampi toteuttaa TE24-uudistuksen perimmäistä tavoitetta: tarjota työnantajille ja työnhakijoille kohdennettuja ja paikallisten työmarkkinoiden tarpeisiin sopivia, työllisyyttä edistäviä palveluja.

Esitysluonnoksessa ei ole arvioitu työvoimapalveluiden järjestämisestä annetun lakiin esitetyn 32 b §:n vaikutuksia työvoimaviranomaisten toimintaan. Muutoksella lisättäisiin kohderyhmään kuuluvien henkilöiden työnhakukeskustelujen kaavamaisuutta. Kun huomioidaan eduskunnalle syksyllä esiteltävän työnhakijan palveluprosessin muutoksia (ns. TYKE-HE), tulevat esitetyt muutokset lisäämään työvoimaviranomaisten työmäärää merkittävällä tavalla.

Työvoimapalvelut siirrettiin kuntien vastuulle voimakkaasti aliresursoituina ja työvoimaviranomaisilla on vaikeuksia palvella asiakkaita henkilökohtaisesti jo nykyisillä resursseilla. Pitkäaikaistyöttömien palvelu vaatii henkilökohtaisempaa otetta, mikä edellyttää lisää palvelutilanteessa käytettävää aikaa. Jatkossa viranomainen on velvollinen selvittämään asioita nykyistä vieläkin laajemmin, mikä lisää kuntien kustannuspaineitta entisestään.

Esityksen muut vaikutukset

Esitetyillä muutoksilla ei voida katsoa olevan merkittävää vaikutusta työmarkkinoiden toimivuuteen, kuten esitysluonnoksessa on todettu.

Kun pidempään työttömien palvelutarvetta arvioidaan entistä aktiivisemmin, on oletuksena, että työttömien joukosta löytyy henkilöitä, joiden ammatilliset tai työkykyyn liittyvät valmiudet eivät vastaa työmarkkinoiden kysyntää. Pelkkä palvelutarpeen tunnistaminen ei kuitenkaan edistä työttömien tilannetta kohti työmarkkinoita. Esitysluonnos ei tarjoa ratkaisuja tai rahoitusta pidempään työttömänä olleiden saattamiseksi lähemmäksi työmarkkinoita.

Kasvokkainen kohtaaminen ja työnhakukeskustelut voivat tukea työllistymistä edistäviin palveluihin ohjautumista ja sitoutumista. Palvelutarpeen mukaisten palveluiden tarjoaminen edellyttäisi kuitenkin lisäresursointia nykyisillä asiakasmäärillä. Ohjausta vaikuttavimpien ja työttömien osaamista ja työkykyä kehittäviin palveluihin, kuten henkilökohtaisesti räätälöity työhönvalmennus tai IPS-työhönvalmennus, tulisi vahvistaa näitä palveluita lisäämällä ja kehittämällä. Käytännön edellytyksenä on lisärahoitus.

Aktivointijaksojen ja kasvokkaisten tapaamisten lisääminen voi olla perusteltua vain, mikäli palveluiden laatu ja saatavuus paranevat. Ilman lisäresursseja muutos lisää byrokratiaa eikä paranna palveluiden vaikuttavuutta.

Keskeisenä puutteena työllisyyden edistämisessä on kuntien ja kuntien työllisyyspalveluiden puutteellinen tiedonsaantimahdollisuus Kelan maksamista etuuksista - erityisesti tilanteissa, joissa henkilöt siirtyvät eri etuuksien välillä. Esitys yleistuesta ei tarjoa ratkaisuja ongelmaan.

Kuntien tulisi saada selkeät ja käytettävät tiedot työttömyysetuutta saavista henkilöistä huolimatta työttömyysetuuden maksajasta. Tietojen osana tulisi myös olla näkymä työttömyysetuuksien maksupäivien kertymistä. Samalla tavalla kuntien tulisi saada tarkkaa tietoa toimeentulotukea ja muita tukimuotoja saavista henkilöistä. Esitysluonnoksen mukaan eri perusturvaetuuksien yhdistämisessä edetään vaiheittain, mutta muiden vaiheiden aikataulua ei ole vielä määritelty.

Vaiheistamisen ei saa antaa estää nykyisen järjestelmän puutteiden korjaamisia. Nykyistä järjestelmää tulee edelleen kehittää ja eri etuuksien välisiä raja-aitoja madaltaa, vaikka etuuksia ei vielä yhdistettäisikään. Yksi keskeisistä kehittämiskohteista on etuuksien saajista luovutettavat tiedot. Eri etuuksien saajista kunnille luovutettavat tiedot tulisi harmonisoida ja tiedonsaantioikeuksista tulisi säätää mahdollisimman laajasti. Esteitä on lainsäädännön lisäksi erityisesti myös tietojärjestelmissä ja huomiota tulisi kiinnittää myös järjestelmätason kehityksen varmistamiseen.

Yleistukeen ollaan siirtämässä nykylain säädökset siitä, että vailla tutkintoa oleville työttömille asetetaan 21 viikon odotusaika, jonka aikana yleistukea ei makseta. Viiden kuukauden odotusaika koskee myös niitä nuoria jotka ovat hakeneet koulutukseen, mutta eivät ole tulleet valituiksi. Silti heiltä evätään oikeus ensisijaiseen etuuteen liki puoleksi vuodeksi. Käytännössä nämä työttömät nuoret tippuvat usein toimeentulotuen varaan. Tämän säädöksen tarkoituksenmukaisuutta tulisi arvioida
yleistukeen siirryttäessä, erityisesti koska samaan aikaan valmisteltavassa toimeentulotuen uudistuksessa esitetään, että jatkossa kunnat olisivat vastuussa nuorten toimeentulotukimenoista 100% rahoitusosuudella.

3. Lakiehdotukset

Yleistuen saajalle järjestettävien työnhakukeskusteluiden jakso

Ehdotettu muutos työnhakijan palveluprosessin muuttamisesta tulisi perua. Kasvokkain toteutettavien tapaamisten lakisääteisellä määrittelemisellä ei ole osoitettu olevan selkeää vaikutussuhdetta tapaamisten tuloksellisuuteen tai pitkäaikaiseen vaikuttavuuteen. Työvoimapalveluiden sääntelyn lähtökohtana tulee olla luottamus kannustavan rahoitusmallin toimivuuteen, mikä ohjaa työvoimaviranomaisia kehittämään laadukkaampia ja vaikuttavampia palvelumalleja työnhakijoiden työllistämiseksi. Työvoimaviranomaisella tulee olla laajempi vapaus kehittää vaikuttavia paikalliseen tarpeeseen soveltuvia asiakaslähtöisiä työllistäviä palveluja, esimerkiksi rekrytoivia työnantajia palvelemalla. Kaavamainen lainsäädäntö ei tuota tällaisia mahdollisuuksia.

Esitys on osittain ristiriidassa eduskunnalle syksyllä esitettävien työnhakijan palveluprosessiin tehtävien muutosten kanssa (ns. TYKE-HE). Muutoksessa palveluprosessin kaavamaisesta palveluprosessista siirryttäisiin kohti palvelutarpeen mukaista palveluprosessia. Kehitystä on syytä jatkaa ja edistää myös jatkossa. Yleistukeen liittyvässä muutoksessa palveluprosessin kaavamaisuutta lisättäisiin entisestään. On ongelmallista, että samaa palveluprosessia säädellään kahdella samanaikaisella muutosesityksellä, varsinkin, kun muutosesitykset ovat osittain ristikkäisiä.

Muutos voi rajata tehokkaiden ja tarkoituksenmukaisten palvelujen järjestämisen työvoimaviranomaisen valintamahdollisuuksien ulkopuolelle. Työvoimaviranomaisilla on nykyisin mahdollisuus toteuttaa kasvokkaista tapaamisia asiakkaan palvelutarpeen perusteella ja kasvokkaisia tapaamisia toteutetaankin nimenomaisesti palvelutarpeeseen perustuen. Keskusteluita järjestetään myös muiden toimijoiden tiloissa, jos sen arvioidaan hyödyttävän työnhakijan kokonaistilanteen edistämistä. Ehdotettu muutos estäisi muun muassa tällaiset joustavat ja usean toimijan yhteistyössä tehtävät keskusteluiden järjestämistavat.

Alle 25-vuotiaiden osalta sääntelyssä intensiivijakson pituudeksi ehdotetaan 15 kuukautta. On kyseenalaista voiko yli vuoden kestävää aikaa kutsua intensiivijaksoksi, kun tavoitteena on nuorten tilanteiden nopea edistäminen. Jakson pituutta tulisi tarkastella jatkovalmistelussa.

Helsingin kaupunki kannattaa työnhakijan palveluprosessia koskevan sääntelyn keventämistä ja alkuhaastattelun järjestämisen määräajan pidentämistä. Samalla tulee kuitenkin varmistaa, että työnhakukeskusteluja on riittävästi ja säännöllisesti. Työnhakukeskusteluista tehdään lakiesityksellä liian kaavamaisia ja tarkkaan määriteltyjä, jolloin ne eivät enää palvele työllistymisen edistämistä ja työnhakijan yksilöllisiä tarpeita, mikä vähentää samalla palvelujen vaikuttavuutta.

Työvoimapalveluiden järjestämislakiin ehdotetut muutokset

Järjestämislakia tulee kokonaisuudessaan uudistaa siten, että se mahdollistaa kannustavan rahoitusjärjestelmän tavoitteiden mukaiset vaikuttavat ja paikalliseen tarpeeseen soveltuvat palvelut. Lainvalmistelutyön keskeisenä ohjenuorana tulisi olla järjestämislain säädösten keventäminen, mikä mahdollistaisi työvoimaviranomaisille työnhakijoiden todellisen palvelutarpeen mukaisten palveluiden tuottamisen.

Käsittely

Vastaehdotus:
Niilo Toivonen: Uudeksi kappaleeksi kohtaan "Yleistä lausuttavaa esityskokonaisuudesta" lisätään:

"Esitystä yleistuesta tulee arvioida suhteessa muihin samanaikaisesti valmisteltaviin leikkauksiin, kuten karenssiuudistukseen ja toimeentulotuen kiristyksiin, jotta on mahdollista arvioida niiden yhteisvaikutuksia."

Kappaleen 6 jälkeen lisätään:

"Hallituksen esitys ei huomioi huollettavien lasten määrää etuuden tasossa, mikä on merkittävä heikennys nykytilaan verrattuna. Lisäksi esityksessä poistetaan aiemmin käytössä olleet lieventävät poikkeukset, jotka ovat suojanneet nuoria aikuisia tilanteissa, joissa he asuvat vanhempiensa luona. Tämä lisää riskiä siitä, että nuoret jäävät kokonaan ilman omaa sosiaaliturvaa, mikä vaikeuttaa itsenäistymistä ja heikentää yhdenvertaisia mahdollisuuksia erityisesti kaupungeissa, joissa elinkustannukset ovat korkeat."

Kappaleen 16 jälkeen lisätään:

"Aktivointijaksojen ja kasvokkaisten tapaamisten lisääminen voi olla perusteltua vain, mikäli palveluiden laatu ja saatavuus paranevat. Ilman lisäresursseja muutos lisää byrokratiaa eikä paranna palveluiden vaikuttavuutta."

Kappaleen 19 jälkeen lisätään:

"Yleistukeen ollaan siirtämässä nykylain säädökset siitä, että vailla tutkintoa oleville työttömille asetetaan 21 viikon odotusaika, jonka aikana yleistukea ei makseta. Viiden kuukauden odotusaika koskee myös niitä nuoria jotka ovat hakeneet koulutukseen, mutta eivät ole tulleet valituiksi. Silti heiltä evätään oikeus ensisijaiseen etuuteen liki puoleksi vuodeksi. Käytännössä nämä työttömät nuoret tippuvat usein toimeentulotuen varaan. Tämän säädöksen tarkoituksenmukaisuutta tulisi arvioida yleistukeen siirryttäessä, erityisesti koska samaan aikaan valmisteltavassa toimeentulotuen uudistuksessa esitetään, että jatkossa kunnat olisivat vastuussa nuorten toimeentulotukimenoista 100% rahoitusosuudella."

Kannattaja: Mia Haglund

1 äänestys

JAA-ehdotus: Esityksen mukaan
EI-ehdotus: Niilo Toivosen vastaehdotuksen mukaisesti muutettuna

Jaa-äänet: 5
Otto Meri, Marcus Rantala, Sari Sarkomaa, Daniel Sazonov, Maarit Vierunen

Ei-äänet: 9
Elisa Gebhard, Mia Haglund, Ville Jalovaara, Tuuli Kousa, Johanna Laisaari, Silvia Modig, Suvi Pulkkinen, Niilo Toivonen, Reetta Vanhanen

Poissa: 1
Paavo Arhinmäki

Kaupunginhallitus hyväksyi Niilo Toivosen vastaehdotuksen äänin 9 - 5 (1 poissa).

Katso äänestystulos taulukkona

Kaupunginhallitus antaa sosiaali- ja terveysministeriölle seuraavan lausunnon:

1. Yleistä lausuttavaa esityskokonaisuudesta

Lakiesitys olisi tärkeää yhteensovittaa jo tässä vaiheessa kattavasti muihin valmistelussa oleviin lakiesityksiin sekä säädöksiin ja muodostaa niistä eheä kokonaisuus, jotta Helsingin kaupungin eri toimijat pystyvät arvioimaan ja ennakoimaan niiden vaikutuksia palvelutarpeeseen ja edistämään sekä esittämään mahdollisia kehittämistoimenpiteitä.

Esimerkiksi yleistukea koskeva lakiesitys indikoi kuntouttavan työtoiminnan palvelujen tarpeen kasvua, mutta ennakkotiedot kuntouttavaa työtoimintaa koskevaan lakiin valmisteilla olevista muutoksista indikoivat toista. Etuuksien tiedonsaantioikeuksien laajentaminen ja yhdistäminen tulisi tehdä osana etuuslainsäädäntöjen muutoksia, joista esimerkiksi hallituksen esitys toimeentulotukilain muutoksista on tällä hetkellä lausuntokierroksella.

Esityskokonaisuus on myös monelta osin ristiriidassa TE-palveluiden uudistuksen tavoitteiden kanssa ja esitetyt muutokset eivät täytä täysin TE24-uudistuksen perimmäistä tavoitetta tarjota työnantajille ja työnhakijoille kohdennettuja ja paikallisten työmarkkinoiden tarpeisiin sopivia, työllisyyttä edistäviä palveluja.

2. Esityksen vaikutukset

Esityksen vaikutukset hakijoihin

Lakiesityksessä käsitellään esityksen vaikutuksia monesta eri näkökulmasta ja niiden perusteella muutokset hakijan käytettävissä oleviin tuloihin ovat hyvin vähäisiä. Tarveharkinnan vaikutuksia on kuitenkin vaikea arvioida tarkasti, sillä tarveharkinnassa huomioon otettavista tuloista tullaan säätämään erikseen valtioneuvoston asetuksella. Tarveharkinnan lisääminen voi kasvattaa perustoimeentulotuen menoja pienituloisten kotitalouksien määrän kasvaessa ja tällä saattaa olla heijastevaikutuksia myös täydentävään ja ehkäisevään toimeentulotukeen.

Helsingin kaupunki kannattaa esitystä siitä, että vanhempien
tulorajaa nostetaan huomattavasti. Vanhemman luona asuvat tuensaajat kuormittavat usein pienituloisten vanhempien taloutta ja vähentävät tuensaajan mahdollisuuksia itsenäistyä. Lakiesityksessä oleva maininta siitä, että tulot pienentyvät eniten pareilla, joilla on lapsia sekä lapsettomilla pareilla, on kuitenkin huolestuttavaa. Sosiaaliturvajärjestelmää tulisi kehittää siten, että vahvistetaan kahden huoltajan taloudellista turvaa ensisijaisilla etuuksilla, mikä parhaimmillaan ehkäisee myös lapsiperheköyhyyttä. Tasa-arvon ja itsenäisen suoriutumisen näkökulmasta kannatettavaa on esityksessä oleva maininta siitä, että puolison tulot eivät vaikuttaisi yleistuen tarveharkinnan tulorajaan toisin kuin nykyisessä työmarkkinatuen tarveharkinnassa.

Yleistuen kannalta on oleellista muodostaa tuesta sellainen, mikä tekee työn vastaanottamisesta aina kannatettavaa. Nykyinen työttömyysetuuksia koskeva lainsäädäntö ei kannusta esimerkiksi lyhyt- tai osa-aikaisen työn vastaanottamiseen. Mikäli yleistuki vähenee työtulojen noustessa lineaarisesti, mahdollistaa se nykyistä paremmin taloudessa tapahtuvien muutosten ennakoinnin, jolloin myös työn tekeminen on kannattavampaa. On myös hyvä, että laissa säädetään selkeästi tuensaajan yleiset oikeudet ja velvollisuudet. Lisäksi mahdollisuus maksaa yleistuki suoraan hyvinvointialueelle toimii ratkaisevana lakiperustana yleistuen hakemiselle välitystilille.

Yleistuki voisi olla lisäksi automaattisempi ja sen maksu reaaliaikaisempaa. Nykyisin Kela maksaa peruspäivärahaa ja työmarkkinatukea neljän viikon jaksoissa ja hakijan pitää muistaa täyttää ilmoitus työttömyysajasta. Tuen maksupäivä saattaa vaihdella edellä mainituista syistä välillä huomattavastikin, mikä aiheuttaa haasteita esimerkiksi perustoimeentulotuen määräytymisessä sekä välitystilitoiminnassa ja saattaa johtaa hakijan kannalta kohtuuttomiin tilanteisiin, täydentävän ja ehkäisevän toimeentulotuen tarpeeseen sekä viranomaisten turhaan resurssien käyttöön.

Helsingin kaupunki esittää, että yleistukea maksettaisiin neljän viikon sijasta kalenterikuukaudelta ja hakijalta ei edellytettäisi kuukausittaista työttömyysajan ilmoittamista. Tämä soveltuisi yhteen myös yleistuen jatkokehittämisen kanssa, koska seuraavissa vaiheissa yleistukeen on tarkoitus joka tapauksessa sisällyttää sellaisia etuuksia, jotka maksetaan kalenterikuukaudelta.

Esityksen vaikutukset toimeenpanijoihin

Kuntien toteuttamien työvoimapalveluiden ensisijainen tehtävän tulisi olla työllisyyden edistäminen, mutta ehdotettu sääntely siirtää jälleen kerran painopistettä työllisyyden edistämisestä työttömyyden hoitoon. Esitysluonnos on jälleen uusi esitys, joka on täysin ristiriidassa TE-palvelu-uudistuksen keskeisimpien tavoitteiden kanssa. Uudistuksessa kunnille säädettiin työllisyyteen kohdistuva kannustava rahoitusjärjestelmä, jonka osana kuntien tuli saada toimintavapaus työllisyyden edistämisessä. Esitetyt muutokset päinvastoin sitovat kuntien työvoimapalveluiden käsiä yhä tiukemmin ja samalla kaventavat entisestään kuntien toimintamahdollisuuksien alaa.

Ehdotetut muutokset työnhakijan palveluprosessiin tarkoittavat yhä yksityiskohtaisempaa sääntelyä työvoimaviranomaisten toiminnasta. Työnhakijan palveluprosessin erittäin yksityiskohtaisen sääntelyn takia kuntien pakko ohjata rajalliset työllisyyspalveluiden resurssinsa vain lakisääteisten palveluiden toteuttamiseen. Lopputuloksena kuntien on yhä vaikeampi toteuttaa TE24-uudistuksen perimmäistä tavoitetta: tarjota työnantajille ja työnhakijoille kohdennettuja ja paikallisten työmarkkinoiden tarpeisiin sopivia, työllisyyttä edistäviä palveluja.

Esitysluonnoksessa ei ole arvioitu työvoimapalveluiden järjestämisestä annetun lakiin esitetyn 32 b §:n vaikutuksia työvoimaviranomaisten toimintaan. Muutoksella lisättäisiin kohderyhmään kuuluvien henkilöiden työnhakukeskustelujen kaavamaisuutta. Kun huomioidaan eduskunnalle syksyllä esiteltävän työnhakijan palveluprosessin muutoksia (ns. TYKE-HE), tulevat esitetyt muutokset lisäämään työvoimaviranomaisten työmäärää merkittävällä tavalla.

Työvoimapalvelut siirrettiin kuntien vastuulle voimakkaasti aliresursoituina ja työvoimaviranomaisilla on vaikeuksia palvella asiakkaita henkilökohtaisesti jo nykyisillä resursseilla. Pitkäaikaistyöttömien palvelu vaatii henkilökohtaisempaa otetta, mikä edellyttää lisää palvelutilanteessa käytettävää aikaa. Jatkossa viranomainen on velvollinen selvittämään asioita nykyistä vieläkin laajemmin, mikä lisää kuntien kustannuspaineitta entisestään.

Esityksen muut vaikutukset

Esitetyillä muutoksilla ei voida katsoa olevan merkittävää vaikutusta työmarkkinoiden toimivuuteen, kuten esitysluonnoksessa on todettu.

Kun pidempään työttömien palvelutarvetta arvioidaan entistä aktiivisemmin, on oletuksena, että työttömien joukosta löytyy henkilöitä, joiden ammatilliset tai työkykyyn liittyvät valmiudet eivät vastaa työmarkkinoiden kysyntää. Pelkkä palvelutarpeen tunnistaminen ei kuitenkaan edistä työttömien tilannetta kohti työmarkkinoita. Esitysluonnos ei tarjoa ratkaisuja tai rahoitusta pidempään työttömänä olleiden saattamiseksi lähemmäksi työmarkkinoita.

Kasvokkainen kohtaaminen ja työnhakukeskustelut voivat tukea työllistymistä edistäviin palveluihin ohjautumista ja sitoutumista. Palvelutarpeen mukaisten palveluiden tarjoaminen edellyttäisi kuitenkin lisäresursointia nykyisillä asiakasmäärillä. Ohjausta vaikuttavimpien ja työttömien osaamista ja työkykyä kehittäviin palveluihin, kuten henkilökohtaisesti räätälöity työhönvalmennus tai IPS-työhönvalmennus, tulisi vahvistaa näitä palveluita lisäämällä ja kehittämällä. Käytännön edellytyksenä on lisärahoitus.

Keskeisenä puutteena työllisyyden edistämisessä on kuntien ja kuntien työllisyyspalveluiden puutteellinen tiedonsaantimahdollisuus Kelan maksamista etuuksista - erityisesti tilanteissa, joissa henkilöt siirtyvät eri etuuksien välillä. Esitys yleistuesta ei tarjoa ratkaisuja ongelmaan.

Kuntien tulisi saada selkeät ja käytettävät tiedot työttömyysetuutta saavista henkilöistä huolimatta työttömyysetuuden maksajasta. Tietojen osana tulisi myös olla näkymä työttömyysetuuksien maksupäivien kertymistä. Samalla tavalla kuntien tulisi saada tarkkaa tietoa toimeentulotukea ja muita tukimuotoja saavista henkilöistä. Esitysluonnoksen mukaan eri perusturvaetuuksien yhdistämisessä edetään vaiheittain, mutta muiden vaiheiden aikataulua ei ole vielä määritelty.

Vaiheistamisen ei saa antaa estää nykyisen järjestelmän puutteiden korjaamisia. Nykyistä järjestelmää tulee edelleen kehittää ja eri etuuksien välisiä raja-aitoja madaltaa, vaikka etuuksia ei vielä yhdistettäisikään. Yksi keskeisistä kehittämiskohteista on etuuksien saajista luovutettavat tiedot. Eri etuuksien saajista kunnille luovutettavat tiedot tulisi harmonisoida ja tiedonsaantioikeuksista tulisi säätää mahdollisimman laajasti. Esteitä on lainsäädännön lisäksi erityisesti myös tietojärjestelmissä ja huomiota tulisi kiinnittää myös järjestelmätason kehityksen varmistamiseen.

3. Lakiehdotukset

Yleistuen saajalle järjestettävien työnhakukeskusteluiden jakso

Ehdotettu muutos työnhakijan palveluprosessin muuttamisesta tulisi perua. Kasvokkain toteutettavien tapaamisten lakisääteisellä määrittelemisellä ei ole osoitettu olevan selkeää vaikutussuhdetta tapaamisten tuloksellisuuteen tai pitkäaikaiseen vaikuttavuuteen. Työvoimapalveluiden sääntelyn lähtökohtana tulee olla luottamus kannustavan rahoitusmallin toimivuuteen, mikä ohjaa työvoimaviranomaisia kehittämään laadukkaampia ja vaikuttavampia palvelumalleja työnhakijoiden työllistämiseksi. Työvoimaviranomaisella tulee olla laajempi vapaus kehittää vaikuttavia paikalliseen tarpeeseen soveltuvia asiakaslähtöisiä työllistäviä palveluja, esimerkiksi rekrytoivia työnantajia palvelemalla. Kaavamainen lainsäädäntö ei tuota tällaisia mahdollisuuksia.

Esitys on osittain ristiriidassa eduskunnalle syksyllä esitettävien työnhakijan palveluprosessiin tehtävien muutosten kanssa (ns. TYKE-HE). Muutoksessa palveluprosessin kaavamaisesta palveluprosessista siirryttäisiin kohti palvelutarpeen mukaista palveluprosessia. Kehitystä on syytä jatkaa ja edistää myös jatkossa. Yleistukeen liittyvässä muutoksessa palveluprosessin kaavamaisuutta lisättäisiin entisestään. On ongelmallista, että samaa palveluprosessia säädellään kahdella samanaikaisella muutosesityksellä, varsinkin, kun muutosesitykset ovat osittain ristikkäisiä.

Muutos voi rajata tehokkaiden ja tarkoituksenmukaisten palvelujen järjestämisen työvoimaviranomaisen valintamahdollisuuksien ulkopuolelle. Työvoimaviranomaisilla on nykyisin mahdollisuus toteuttaa kasvokkaista tapaamisia asiakkaan palvelutarpeen perusteella ja kasvokkaisia tapaamisia toteutetaankin nimenomaisesti palvelutarpeeseen perustuen. Keskusteluita järjestetään myös muiden toimijoiden tiloissa, jos sen arvioidaan hyödyttävän työnhakijan kokonaistilanteen edistämistä. Ehdotettu muutos estäisi muun muassa tällaiset joustavat ja usean toimijan yhteistyössä tehtävät keskusteluiden järjestämistavat.

Alle 25-vuotiaiden osalta sääntelyssä intensiivijakson pituudeksi ehdotetaan 15 kuukautta. On kyseenalaista voiko yli vuoden kestävää aikaa kutsua intensiivijaksoksi, kun tavoitteena on nuorten tilanteiden nopea edistäminen. Jakson pituutta tulisi tarkastella jatkovalmistelussa.

Helsingin kaupunki kannattaa työnhakijan palveluprosessia koskevan sääntelyn keventämistä ja alkuhaastattelun järjestämisen määräajan pidentämistä. Samalla tulee kuitenkin varmistaa, että työnhakukeskusteluja on riittävästi ja säännöllisesti. Työnhakukeskusteluista tehdään lakiesityksellä liian kaavamaisia ja tarkkaan määriteltyjä, jolloin ne eivät enää palvele työllistymisen edistämistä ja työnhakijan yksilöllisiä tarpeita, mikä vähentää samalla palvelujen vaikuttavuutta.

Työvoimapalveluiden järjestämislakiin ehdotetut muutokset

Järjestämislakia tulee kokonaisuudessaan uudistaa siten, että se mahdollistaa kannustavan rahoitusjärjestelmän tavoitteiden mukaiset vaikuttavat ja paikalliseen tarpeeseen soveltuvat palvelut. Lainvalmistelutyön keskeisenä ohjenuorana tulisi olla järjestämislain säädösten keventäminen, mikä mahdollistaisi työvoimaviranomaisille työnhakijoiden todellisen palvelutarpeen mukaisten palveluiden tuottamisen.

Sosiaali- ja terveysministeriö pyytää 19.6. mennessä lausuntoa luonnoksesta hallituksen esitykseksi yleistukea koskevaksi lainsäädännöksi. Lausuntopyyntö on liitteenä 1 ja luonnos hallituksen esitykseksi liitteenä 2.

Asiasta on saatu sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan, kaupunginkanslian elinkeino-osaston ja työllisyyspalveluliikelaitoksen lausunnot. Esitys on lausuntojen mukainen.

Hallintosäännön 19 luvun 5 §:n mukaan, ellei toisin ole säädetty tai määrätty, kaupungin puhevaltaa käyttää ja kaupungin esitykset ja lausunnot ulkopuoliselle antaa kaupunginhallitus. Asian periaatteellisen ja taloudellisen merkityksen ollessa vähäinen, kaupungin esitykset tai lausunnot antaa se kaupungin viranomainen, jonka tehtäviin asia kuuluu.

Kaupunginhallitus 09.06.2025 § 401

Päätös

Kaupunginhallitus päätti panna asian pöydälle.

Käsittely

Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti panna asian pöydälle Elisa Gebhardin ehdotuksesta.

Esittelijä
kansliapäällikkö
Jukka-Pekka Ujula
Lisätiedot

Jan Ihatsu, kaupunginsihteeri, puhelin: 09 310 36276

jan.ihatsu@hel.fi

Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala 27.5.2025

Kaupunginkanslia on pyytänyt sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialalta lausuntoa 28.5.2025 mennessä hallituksen esityksestä yleistukea koskevaksi lainsäädännöksi.

Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala antaa seuraavan lausunnon:

Hallituksen esityksestä yleisesti

“Yleistukea koskevassa lakiesityksessä on kyseessä yleistuen ensimmäinen vaihe, jolla korvataan peruspäivärahaan ja työmarkkinatukeen liittyvää sääntelyä. Yleistukea on esityksen perusteella helpompi hakea ja hallinnoida kuin nykyisiä työttömyysetuuksia. Helsingin sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala kannattaa pääsääntöisesti hallituksen esitystä yleistukea koskevaksi lainsäädännöksi, sillä se pyrkii yksinkertaistamaan ja selkeyttämään sosiaaliturvalainsäädäntöä. Yleistukeen linkittyvän lainsäädännön ja erilaisten säädösten yhteensovittaminen vaatii kuitenkin vielä huomattavaa selkeyttämistä. Liian yksityiskohtainen sääntely ei myöskään lisää palvelun tehokkuutta ja vaikuttavuutta, vaan vähentää joustovaraa palvelujen järjestämisessä ja tuottamisessa.

Työllisyyspalvelut ja elinkeino-osasto ovat jättäneet kaupunginkanslialle omat huomionsa, joissa he ovat tuoneet esille, että valmisteilla olevat lait ja säädökset eivät täytä täysin TE24-uudistuksen perimmäistä tavoitetta tarjota työnantajille ja työnhakijoille kohdennettuja ja paikallisten työmarkkinoiden tarpeisiin sopivia, työllisyyttä edistäviä palveluja. Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala jakaa Helsingin työllisyyspalveluiden ja elinkeino-osaston huolen siitä, että tällä hetkellä valmistelussa on useita eri laki- ja säädösvalmisteluita, jotka ovat ristiriidassa keskenään tai joiden yhteisvaikutuksia ei täysin tunnisteta ja niitä pitäisi kehittää rinnakkain toimivan kokonaisuuden rakentamiseksi. Esimerkiksi tällä hetkellä lausuntokierroksella on hallituksen esitys työttömyysturvaseuraamusten tiukentamisesta, jota ei ole lähetetty lausuttavaksi hyvinvointialueille, mutta jolla voi olla vaikutusta toimeentulotuen saajamäärien kasvuun.

Lakiesitys olisi tärkeää yhteensovittaa jo tässä vaiheessa kattavasti muihin valmistelussa oleviin lakiesityksiin sekä säädöksiin ja muodostaa niistä eheä kokonaisuus, jotta Helsingin kaupungin eri toimijat pystyvät arvioimaan ja ennakoimaan niiden vaikutuksia palvelutarpeeseen ja edistämään sekä esittämään mahdollisia kehittämistoimenpiteitä. Esimerkiksi yleistukea koskeva lakiesitys indikoi kuntouttavan työtoiminnan palvelujen tarpeen kasvua, mutta ennakkotiedot kuntouttavaa työtoimintaa koskevaan lakiin valmisteilla olevista muutoksista indikoivat toista. Työllisyyspalvelut ja elinkeino-osasto puolestaan esittävät yhtenä keskeisenä kehittämiskohteena etuuksien tiedonsaantioikeuksien laajentamista ja yhtenäistämistä. Nämä pitäisi tehdä osana etuuslainsäädäntöjen muutoksia, joista esimerkiksi hallituksen esitys toimeentulotukilain muutoksista on tällä hetkellä lausuntokierroksella.

Esityksen vaikutuksista

Lakiesityksessä käsitellään esityksen vaikutuksia monesta eri näkökulmasta ja niiden perusteella muutokset hakijan käytettävissä oleviin tuloihin ovat hyvin vähäisiä. Tarveharkinnan vaikutuksia on kuitenkin vaikea arvioida tarkasti, sillä tarveharkinnassa huomioon otettavista tuloista tullaan säätämään erikseen valtioneuvoston asetuksella. Tarveharkinnan lisääminen voi kasvattaa perustoimeentulotuen menoja pienituloisten kotitalouksien määrän kasvaessa ja tällä saattaa olla heijastevaikutuksia myös täydentävään ja ehkäisevään toimeentulotukeen.

Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala näkee hyvänä, että vanhempien tulorajaa nostetaan huomattavasti. Vanhemman luona asuvat tuensaajat kuormittavat usein pienituloisten vanhempien taloutta ja vähentävät tuensaajan mahdollisuuksia itsenäistyä. Lakiesityksessä oleva maininta siitä, että tulot pienentyvät eniten pareilla, joilla on lapsia sekä lapsettomilla pareilla, on kuitenkin huolestuttavaa. Sosiaaliturvajärjestelmää tulisi kehittää siten, että vahvistetaan kahden huoltajan taloudellista turvaa ensisijaisilla etuuksilla, mikä parhaimmillaan ehkäisee myös lapsiperheköyhyyttä. Tasa-arvon ja itsenäisen suoriutumisen näkökulmasta kannatettavaa on esityksessä oleva maininta siitä, että puolison tulot eivät vaikuttaisi yleistuen tarveharkinnan tulorajaan toisin kuin nykyisessä työmarkkinatuen tarveharkinnassa.

Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala korostaa, että yleistuen kannalta on oleellista muodostaa tuesta sellainen, mikä tekee työn vastaanottamisesta aina kannatettavaa. Nykyinen työttömyysetuuksia koskeva lainsäädäntö ei kannusta esimerkiksi lyhyt- tai osa-aikaisen työn vastaanottamiseen. Mikäli yleistuki vähenee työtulojen noustessa lineaarisesti, mahdollistaa se nykyistä paremmin taloudessa tapahtuvien muutosten ennakoinnin, jolloin myös työn tekeminen on kannattavampaa. On myös hyvä, että laissa säädetään selkeästi tuensaajan yleiset oikeudet ja velvollisuudet. Lisäksi mahdollisuus maksaa yleistuki suoraan hyvinvointialueelle toimii ratkaisevana lakiperustana yleistuen hakemiselle välitystilille.

Muuta lausuttavaa

Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala kannattaa työnhakijan palveluprosessia koskevan sääntelyn keventämistä ja alkuhaastattelun järjestämisen määräajan pidentämistä. Samalla tulee kuitenkin varmistaa, että työnhakukeskusteluja on riittävästi ja säännöllisesti. Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala yhtyy työllisyyspalveluiden ja elinkeino-osaston huoleen siitä, että työnhakukeskusteluista tehdään lakiesityksellä liian kaavamaisia ja tarkkaan määriteltyjä, jolloin ne eivät enää palvele työllistymisen edistämistä ja työnhakijan yksilöllisiä tarpeita, mikä vähentää samalla palvelujen vaikuttavuutta. Työllisyyspalvelut ja elinkeino-osasto ovat myös todenneet, että lakiesityksestä ei käy ilmi, miten ehdotetut lakimuutokset merkittävästi muuttaisivat työnhakijoiden tilanteen edistämistä nykytilanteeseen verrattuna.

Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala toteaa, että tukea pitäisi tarjota erityisesti nuorten työttömien koulutukseen ohjaamiseen, mutta myös 25 vuotta täyttäneitä tulisi ohjata sopivaan koulutukseen, jos heiltä puuttuu ammatillinen koulutus. Samalla pitäisi varmistaa, että työnhakijalla tulee olla myös riittävä suomen kielen taito. Ensisijaisen tärkeää on luoda sellaiset rakenteet ja toimintatavat, joilla pystytään tunnistamaan ne työnhakijat, jotka tarvitsevat vahvempaa tukea opiskeluihin tai työmarkkinoille pääsyyn ja mahdollistaa heille tarvittava tuki. Huomiota pitäisi kiinnittää myös digiosaamisen vahvistamiseen, mikäli työnhakuprofiileista tehdään velvoittavia.

Yleistukea koskevien lakimuutosten suunniteltu voimaantuloajankohta on 1.2.2026. Esityksessä tuodaan kuitenkin esille tarve merkittäville tietoteknisille muutoksille, jotka ovat välttämättömiä Kelan tietojärjestelmiin, henkilöstön kouluttamiseen ja kansalaisille muutoksista viestimiseen. Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala esittää lakimuutosten voimaantulon siirtämistä ottaen huomioon tarvittavien muutosten määrä sekä aiemmin mainitut epäselvyydet yleistuen ja muun lainsäädännön sekä säädösten yhteensovittamisessa.”

Lisätiedot

Leena Luhtasela, nuorten palvelujen ja aikuissosiaalityön johtaja, puhelin: 09 310 64489

leena.luhtasela@hel.fi

Julia Wennonen, aikuissosiaalityön päällikkö, puhelin: 09 310 41880

julia.wennonen@hel.fi

Mika Porvari, toiminnansuunnittelija, puhelin: 09 310 22410

mika.porvari@hel.fi

Päätös tullut nähtäväksi 25.06.2025

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Esittelijä

kansliapäällikkö
Jukka-Pekka Ujula

Lisätietojen antaja

Jan Ihatsu, kaupunginsihteeri, puhelin: 09 310 36276

jan.ihatsu@hel.fi

Liitteet (pdf)

1. Lausuntopyyntö 9.5.2025
Liitettä ei julkaista internetissä.
2. Lausuntopyyntö 9.5.2025, liite, esitysluonnos
Liitettä ei julkaista internetissä.

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.