Valtuustoaloite, Helsinki torjumaan mikromuoveja
Ledamoten Oula Silvennoinens motion om att bekämpa mikroplaster i Helsingfors
Beslutsförslag
Stadsfullmäktige betraktar motionen som slutbehandlad.
Föredragandens motiveringar
Ledamoten Oula Silvennoinen och 29 andra ledamöter föreslår i sin motion att staden vidtar åtgärder för att förebygga uppkomsten av mikroplast genom att konsekvent minska mängden plastavfall som hamnar i miljön till följd av stadens egen verksamhet.
Helsingfors stad deltar i flera projekt som har som mål att förebygga och minska användningen av onödig plast, använda behövlig plast förnuftigt och stävja nedskräpningen. Stadsmiljösektorn koordinerar dessutom vissa bestående åtgärder med anknytning till användning av plast samt plastavfall i olika sektorer. Helsingfors undertecknade deklarationen Plastic Declaration 2019 och anslöt sig till WWF:s initiativ Plastic Smart Cities 2024. Med dessa förband Helsingfors sig att utveckla strategier och åtgärdsprogram samt ställa upp tidsbundna mål för att avsevärt minska på plastnedskräpningen.
Helsingfors är med i projektet BALTIPLAST EU Interreg (2023–2025), där en omfattande kartläggning gjordes 2023–2024 om användning av plast och plastavfallsflöden i stadens sektorer (med undantag av byggande av fastigheter och infrastruktur). Utredningens syfte var att särskilt ta reda på i vilka sektorer plast uppstår och om den hamnar i miljön. Utifrån resultaten från en enkätundersökning och intervjuer bedömde stadens sektorer att just ingen plast hamnar i miljön om effekterna från byggandet av fastigheter och infrastruktur inte beaktas.
En färdplan för plast bereds för närvarande för Helsingfors stads sektorer under ledning av projektet BALTIPLAST. Utredningen blir färdig före utgången av 2025 och täcker anskaffningen av plast, användningen samt avfallshanteringen och är ett steg mot en mer hållbar och resurssmart plastanvändning. I färdplanen för plast skapas övergripande principer för hållbar användning av plast och sektorsvisa rekommendationer, som respektive sektor kan ta med i sina miljömål.
Helsingfors stad är också med i projektet PlastLIFE (2023–2029), som Finlands miljöcentral Syke koordinerar. I projektet förverkligas åtgärder i Finlands färdplan för plast på olika sätt. I Helsingfors delprojekt går man på djupet med användningen av plast i stadens byggande av infrastruktur, grönområden och idrottsanläggningar. I projektet har en utredning över plastflöden inom Helsingfors gatu- och parkbyggande gjorts. Utifrån det har bland annat planeringsanvisningarna som styr gatu- och parkbyggandet preciserats så att användningen av fiberduk undviks. En utredning om infrastrukturbyggplatsernas plastavfallsflöden och möjligheterna att återvinna plasten pågår för närvarande i projektet.
Med åtgärderna i projektet PlastLIFE söker staden aktivt sätt att återanvända och återvinna konstgräs som tagits ur bruk. Konstgräsplaner är en betydande källa till mikroplast i stadsmiljön, och EU-länderna godkände 2023 kommissionens förslag om att begränsa mikroplaster. I och med beslutet förbjuds användningen av gummigranulat i nya konstgräsplaner med en övergångstid på åtta år. Staden har redan inlett tester med ersättande material för gummigranulat såsom kross av olivkärnor, trä och majs som fyllnadsmaterial i sina fotbollsplaner.
År 2022 lanserade Helsingfors sitt första åtgärdsprogram för att dämpa nedskräpning. Programmet ska uppdateras 2026 under den nya fullmäktigeperioden. Det första programmet innehåller 17 åtgärder som kan delas in i tre teman: kommunikation, allmänna områden och byggande. Den uppdatering av programmet som ska bli klar 2026 har inletts och man har som avsikt att fästa särskild uppmärksamhet vid sätt att minska på mängden plastavfall i miljön. Åtgärderna 2 och 3, som stämmer överens med fullmäktigemotionen, kan med fördel främjas särskilt i uppdateringen av åtgärdsprogrammet. Samtidigt granskas också olika metoder för att genomföra förslagen i praktiken.
I åtgärdsprogrammet för Östersjön finns även åtgärd 27, Hänsyn till vattenansvar i stadens upphandlingar främjas, där man inför upphandlingskriterier för att främja vattenansvar. Att uppmärksamma vattenansvaret också beträffande mikroplaster är ett mål i kriterierna.
Stadens sektorer ska införliva tillvägagångssätt och praxis som i dessa projekt och åtgärdsprogram konstaterats fungera väl i sin verksamhet. I synnerhet inom byggandet av fastigheter och infrastruktur har nedskräpning konstaterats vara ett problem, och staden strävar efter att fortgående förbättra sin praxis. Uppsamlingen och hanteringen av plastavfall på byggplatser bör särskilt uppmärksammas, eftersom mängden av plast är stor och produkterna används utomhus. Byggplatsernas avfall bör sorteras och mikroplastmaterialen granskas. Förpackningar för byggmaterial, plastband samt avfall från installerings- och grävarbeten hamnar i miljön från byggplatser. Det är viktigt att hindrandet av avfallsspridning är en bestående del i introduktionsmaterialet och uppföljningen på byggplatsen.
Andra sätt som används för att hantera nedskräpningen är det underhåll av gator och grönområden som staden beställer, avfallshantering och att Stara plockar skräp. Miljötillsynen övervakar nedskräpningen.
Trots att själva Helsingfors stad är en liten evenemangsarrangör ordnas Finlands största utomhusevenemang i Helsingfors. Evenemangen är betydande källor till plastavfall. Under festivaler används stora mängder muggar och matförpackningar för engångsbruk, av vilka en del oundvikligen hamnar i miljön och vattendragen. Frivilliga åtgärder för att minska användningen av plastprodukter för engångsbruk har inte varit framgångsrika. En effektiv metod för att förebygga plastavfall är att förbjuda användningen av plastprodukter för engångsbruk vid evenemang. Här kunde Helsingfors vara en föregångare till exempel genom att stegvis förbjuda användning av engångsprodukter fram till 2028. Ett motsvarande förbud har med framgång införts i Tallinn 2023.
Stadsmiljönämndens miljö- och tillståndssektion har gett ett utlåtande i ärendet. Förslaget stämmer överens med utlåtandet.
Enligt 30 kap. 11 § 4 mom. i förvaltningsstadgan ska stadsfullmäktige behandla svaret på en motion som undertecknats av minst 25 ledamöter. Stadsstyrelsens svar ska föreläggas stadsfullmäktige inom åtta månader från att motionen väckts.
Föredragande
Mer information fås av
Timo Lindén, stadssekreterare, telefon: 09 310 36550