Hankintakeskus, teolliset elintarvikkeet yhteishankinta H121-16
Hankintaoikaisuvaatimuksen hylkääminen ja hankintayksikköaloitteinen päätöksen korjaaminen, teolliset elintarvikkeet (H121-16)
Päätös
Teknisen palvelun lautakunta päätti hylätä Wihuri Oy:n 5.4.2017 jättämän teollisten elintarvikkeiden yhteishankintapäätöstä (H121-16) koskevan hankintaoikaisuvaatimuksen, mutta samalla korjata 16.3.2017 tehtyä hankintapäätöstä kumoamalla päätöksen liitteenä olleen hankintaohjelmaa 2 koskevan vertailun ja hylättyjen tuotteiden listan sekä päättämällä hankintaohjelmaa 2 koskevasta korjatusta vertailutaulukosta ja korjatusta hylättyjen tuotteiden listasta tämän esityksen liitteiden mukaisesti.
Muilta osin alkuperäinen 16.3.2017 tehty hankintapäätös ja siihen liittyvät muiden hankintaohjelmien vertailutaulukot säilyvät ennallaan.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Taustasäännökset
Koska hankintamenettely on ollut vireillä uuden hankintalain tullessa voimaan 1.1.2017, sovelletaan tähän asiaan uuden hankintalain (1397/2016) siirtymäsäännöksen 174 §:n mukaisesti aiempaa hankintalakia (348/2007).
Hankintalain 81 §:n mukaan asianosainen voi vaatia hankintaoikaisua hankintaa koskevasta päätöksestä. Teollisten elintarvikkeiden yhteishankinnassa (H121-16) hankintaohjelmaan 2 tarjouksen antanut Wihuri Oy on esittänyt hankintaoikaisuvaatimuksen määräajassa.
Hankintalain 80 §:n mukaan hankintayksikkö voi itse poistaa virheellisen päätöksensä tai peruuttaa muun hankintamenettelyssä tehdyn ratkaisun, jolla on oikeudellisia vaikutuksia ehdokkaiden tai tarjoajien asemaan, ja ratkaista asian uudelleen, jos päätös tai muu hankintamenettelyssä tehty ratkaisu perustuu lain soveltamisessa tapahtuneeseen virheeseen. Päätöksen tai ratkaisun korjaaminen ei edellytä asianosaisen suostumusta.
Helsingin kaupungin taloussäännön 30 §:n mukaan lautakunnan, sen jaoston ja sen alaisen viranomaisen päätöksestä tehdyn hankintaoikaisun käsittelee lautakunta.
Hankintaoikaisuvaatimus
Wihuri Oy vaatii hankintapäätöksen kumoamista ja virheellisen menettelyn korjaamista. Hankintaoikaisuvaatimus tämän esityksen liitteenä. Wihuri Oy on saattanut asian myös valituksena markkinaoikeuteen.
Hankintakeskuksen käsityksen mukaan hankintaoikaisuvaatimuksessa vaadittuja hankintaohjelmaan 2 tarjottuja tarjouksia ei tarvitse hylätä kokonaisuudessaan, kuten hankintaoikaisuvaatimuksessa ehdotetaan. Velvollisuutta tarjousten hylkäämiseen ei ole, kun otetaan huomioon alla selostetut tarjouspyynnössä etukäteen ilmoitetut ehdot sekä tämän esityksen mukainen hankintayksikköaloitteinen hankintaoikaisu.
Hankintaohjelmassa 2 on 619 tuoteriviä (positiota). Tarjouspyynnön mukaan osatarjoukset näihin positioihin ovat olleet mahdollisia, mutta siten, että hyväksytyn hankintaohjelmaan 2 tehdyn kokonaistarjouksen ehtona on ollut, että tarjouksen tekijä on tarjonnut vaatimusten mukaisia tuotteita vähintään 580 positioon. Jos tarjottuja, tarjouspyynnön vaatimukset täyttäviä tuotteita on tarjottu vähemmän, on tarjous hankintaohjelmaan 2 hylätty kokonaisuudessaan.
Edelleen, tarjouspyynnön "Päätöksenteon perusteet" -kohdassa mainituin ehdoin, jos tarjoaja on tarjonnut tuotteita (osatarjouksia), jotka eivät ole täyttäneet tarjouspyynnön vaatimuksia, on nämä osatarjoukset hylätty ja käsitelty tyhjinä riveinä. Tyhjästä rivistä tarjoaja ei ole saanut vertailupisteitä. Vertailuun on otettu siten vain ne tuotteet, jotka täyttävät tarjouspyynnön vaatimukset. Jos tällaisia tuotteita (osatarjouksia) on hankintaohjelmassa 2 tarjonnut vähintään 580 kpl, on tarjous otettu mukaan vertailuun.
Hankintaoikaisuvaatimus pohjaa sopimusehtojen kohtaan, jossa on määritelty, etteivät elintarvikkeet saa sisältää lisättyä natriumglutamaattia. Sopimusehdoissa mainittu vaatimus tuotteiden natriumglutamaatittomuudesta on kuitenkin tuotevaatimus siinä missä tuotteiden määrittelyissäkin mainitut vähimmäisvaatimukset. Hankintayksikkö hylkää tarjouspyynnön ehtojen mukaisesti sellaiset tuotteet, jotka eivät täytä vaatimuksia.
Sopimusehdot on tullut hyväksyä, ja niitä tulee tulevalla sopimuskaudella noudattaa, mutta hankintayksiköllä on siis tarjouspyynnössä etukäteen avoimesti esitetyllä tavalla ollut hankintamenettelyssä oikeus ja velvollisuuskin hylätä tietty osa osatarjouksina tarjotuista tuotteista ilman, että tämä olisi johtanut tarjoajan tarjouksen hylkäämiseen kokonaisuudessaan. Tämän vuoksi tarjoajan tarjouksessaan ilmoittama sitoutuminen sopimusehtoihin hankintaoikaisuvaatimuksessa mainituissa tapauksissa ei yksin ole tehnyt tarjouksesta tarjouspyynnön vastaista.
Hankintaoikaisuvaatimuksessa mainittu tuote positiossa 482 (yrttitahnamauste) olisi virheettömässä hankintamenettelyssä hylätty. Näin on johdonmukaisesti tehty muillekin tarjouspyyntöasiakirjoja vastaamattomille tuotteille. Positiota (riviä) on tämän jälkeen käsitelty tyhjänä rivinä tarjouspyynnön "Päätöksenteon perusteet" -kohdan mukaisesti. Menettely on ollut johdonmukaista, eikä se ole syrjinyt tai asettanut tarjoajia epätasapuoliseen asemaan suhteessa toisiinsa, vaan tarjouspyynnön ehtojen mukaisesti toteutettuna kaikkia tarjoajia on kohdeltu samalla tavalla.
Hankintaoikaisuvaatimuksessa esitetty vaatimus on kohtuuton eikä vaatimuksen toteuttaminen noudattaisi hankintaoikeudellista suhteellisuusperiaatetta. Vaatimus päinvastoin asettaa tarjoajat toisiinsa nähden epätasapuoliseen ja syrjivään asemaan, kun otetaan huomioon tarjouspyynnön ehdot.
Hankintayksikköaloitteinen hankintaoikaisu
Hankintamenettelyssä on tapahtunut valitettava inhimillinen virhe hankintaohjemassa 2 position 482 kohdalla. Heinon Tukku Oy:n, Kespro Oy:n ja Meira Nova Oy:n tähän positioon tarjoama tuote olisi tullut hylätä.
Näin ollen esitetään vertailua korjattavaksi hankintaohjelmassa 2 siten, että edellä mainittujen tarjoajien tarjoama tuote positiossa 482 hylätään, sillä tuote sisältää natriumglutamaattia. Vertailun tulos ei muutu uuden, korjatun vertailun johdosta: kaikki neljä alun perin vertailussa mukana olleet tarjoajat ylittävät 580 hyväksyttävän tarjouksen rajan, ja Meira Nova Oy:n tarjous on edelleen selvästi edullisin. Uusi hankintaohjelman 2 vertailutaulukko tämän esityksen liitteenä.
Samalla korjataan hylättyjen tuotteiden listausta siirtämällä positioon 482 tarjottu tuote hylättyjen tuotteiden listalle. Uusi, lopullinen lista tämän esityksen liitteenä, korjaukset listauksen lopussa.
Korjaustoimien jälkeen tarjousten käsittely ja tuotteiden vertailu on tehty tarjouspyynnössä etukäteen ilmoitetulla tavalla tasapuolisesti ja mitään tarjoajaa syrjimättä.
Kuuleminen
Hallintolain mukaisesti on varattu asianosaisille Heinon Tukku Oy:lle, Kespro Oy:lle ja Meira Nova Oy:lle mahdollisuus lausua asiasta. Meira Nova Oy:n lausunto tämän esityksen liitteenä. Muita lausuntoja ei saapunut määräaikaan mennessä.
Päätelmä
Esitetty hankintaoikaisuvaatimus tulee yllä mainituin perustein hylätä. Kuitenkin 16.3.2017 tehtyä hankintapäätöstä on korjattava tämän esityksen liitteenä olevan hankintaohjelmaa 2 koskevan vertailutaulukon ja hylättyjen tuotteiden listan mukaisesti.
Muutoksenhaku
Hankintaoikaisuvaatimusta koskevaan päätökseen ei ole mahdollista hakea muutosta. Liitteenä muutoksenhakukielto.
Hankintayksikköaloitteiseen hankintaoikaisupäätökseen, jolla alkuperäistä hankintapäätöstä on muutettu, voi hakea muutosta muutoksenhakuohjeen mukaisesti.
Teknisen palvelun lautakunta 16.03.2017 § 29
Päätös
Teknisen palvelun lautakunta päätti hyväksyä Kespro Oy:n, Lihel Oy Solinan, Valio Oy:n, Suomen Iglu Oy:n, Prominent Food GMP Oy:n, MP Maustepalvelu Oy:n, Brännskata Fiskare Ab:n ja Maatalousyhtymä Lausti Ville ja Kallen tarjoukset hankintaohjelmaan 1, Meira Nova Oy:n tarjoukset hankintaohjelmaan 2 ja 4 sekä Kalaset Oy:n tarjouksen hankintaohjelmaan 3 eniten vertailupisteitä saaneina tai hinnaltaan edullisimpina.
Sopimuskausi on kolme (3) vuotta sopimuksen allekirjoittamispäivästä lukien. Lisäksi hankintaan kuuluu yhden (1) vuoden ja kymmenen (10) kuukauden optiokausi, jonka käyttöönotosta hankintayksikkö päättää erikseen suoraa hankintaa käyttäen ennen perussopimuskauden päättymistä.
Hankintasopimus sopijapuolten välillä syntyy vasta myöhemmin erikseen allekirjoitettavalla sopimuksella. EU-kynnysarvot ylittävien hankintojen osalta hankintasopimus voidaan tehdä aikaisintaan 21 päivän kuluttua siitä, kun ehdokas tai tarjoaja on saanut tai hänen katsotaan saaneen päätöksen ja valitusosoituksen tiedoksi.
Hankinnan arvioitu arvonlisäveroton arvo sopimuskauden aikana on 27,5 milj. euroa sisältäen mahdollisen optiokauden.
Esittelijä
Lisätiedot
Reima Kettumäki, palvelupäällikkö, puhelin: +358931031771
This decision was published on 05.05.2017
MUUTOKSENHAKU HANKINTAPÄÄTÖKSEEN
Pöytäkirjan 60 ja 61 §:t.
Tähän päätökseen tyytymätön asianosainen voi hakea päätökseen muutosta vaatimalla hankintaoikaisua tai tekemällä valituksen markkinaoikeudelle taikka molemmat.
OHJEET HANKINTAOIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Oikaisuvaatimusaika
Asianosaisen on esitettävä vaatimus 14 päivän kuluessa siitä, kun asianosainen on saanut tiedon hankintayksikön päätöksestä tai muusta ratkaisusta.
Muutoksenhaku markkinaoikeuteen ei estä vaatimasta hankintaoikaisua.
Mikäli päätös on lähetetty tiedoksi käyttäen ehdokkaan tai tarjoajan hankintayksikölle ilmoittamaa sähköistä yhteystietoa, katsotaan vastaanottajan saaneen päätöksestä tiedon sinä päivänä, jolloin sähköinen viesti on vastaanottajan käytettävissä tämän vastaanottolaitteessa siten, että viestiä voidaan käsitellä.
Mikäli päätös on lähetetty tiedoksi tavallisena kirjeenä, ehdokkaan tai tarjoajan katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemäntenä päivänä kirjeen lähettämisestä, jollei ehdokas tai tarjoaja näytä tiedoksiannon tapahtuneen myöhemmin.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon viimeistään määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolta hankintaoikaisua vaaditaan, on Helsingin kaupungin teknisen palvelun lautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Hankintaoikaisuvaatimus pannaan vireille kirjallisesti ilmoittamalla
- hankintayksikön päätös tai muu ratkaisu, johon hankintaoikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä tai muuta ratkaisua halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä tai muuta ratkaisua halutaan oikaistavaksi.
Sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on mainittava oikaisua vaativan nimi sekä tarvittavat yhteystiedot asian hoitamiseksi. Jos oikaisua vaativan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos oikaisuvaatimuksen laatijana on joku muu henkilö, oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava myös tämän nimi sekä tarvittavat yhteystiedot.
Oikaisuvaatimukseen on liitettävä asiakirjat, joihin oikaisua vaativa haluaa vedota vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
VALITUSOSOITUS MARKKINAOIKEUDELLE
Valitusaika
Valitus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Mikäli päätös on lähetetty tiedoksi käyttäen ehdokkaan tai tarjoajan hankintayksikölle ilmoittamaa sähköistä yhteystietoa, katsotaan vastaanottajan saaneen päätöksestä tiedon sinä päivänä, jolloin sähköinen viesti on vastaanottajan käytettävissä tämän vastaanottolaitteessa siten, että viestiä voidaan käsitellä.
Mikäli päätös on lähetetty tiedoksi tavallisena kirjeenä, ehdokkaan tai tarjoajan katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemäntenä päivänä kirjeen lähettämisestä, jollei ehdokas tai tarjoaja näytä tiedoksiannon tapahtuneen myöhemmin.
Hankintaoikaisun vireilletulo ei vaikuta siihen määräaikaan, jonka kuluessa asianosaisella on oikeus hakea muutosta valittamalla markkinaoikeudelle.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusviranomainen
Valitus tehdään markkinaoikeudelle.
Markkinaoikeuden asiointiosoite on seuraava:
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Sähköpostiosoite: | |
Faksinumero: | 029 56 43314 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 43300 |
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan.
Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.
Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.
Valitukseen on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle
Ilmoitus valituksen tekemisestä hankintayksikölle
Valittajan tai hänen edustajansa on ilmoitettava kirjallisesti hankintayksikölle asian saattamisesta markkinaoikeuden käsiteltäväksi. Ilmoitus on toimitettava viimeistään silloin, kun hankintaa koskeva valitus toimitetaan markkinaoikeudelle.
Ilmoitus on tehtävä osoitteeseen:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Odotusaika
EU-kynnysarvot ylittävien hankintojen osalta hankintasopimus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun ehdokas tai tarjoaja on saanut tai hänen katsotaan saaneen päätöksen ja valitusosoituksen tiedoksi.
Oikeudenkäyntimaksu
Markkinaoikeus perii asian käsittelystä maksua 2000 euroa, jos hankinnan arvo on alle 1 miljoona euroa; 4000 euroa, jos hankinnan arvo on vähintään 1 miljoona euroa ja alle 10 miljoonaa euroa; ja 6000 euroa, jos hankinnan arvo on vähintään 10 miljoonaa euroa.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Pöytäkirjan 61 ja 62 §:t.
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta.
Sovellettava lainkohta: Laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista 146 §
Presenter information
Ask for more info
Marja Sarmela, hankintalakimies, puhelin: 09 310 31651