Hankesuunnitelma, Medialukion lisätila ja pikku-Finlandian siirto, Moisiontie 3, kaupunkiympäristön toimiala

HEL 2024-017407
More recent handlings
Case 10. / 80 §

Helsingin medialukion laajennuksen ja tilamuutosten hankesuunnitelma (Moisiontie 3, Tapulikaupunki)

Helsinki City Council

Päätös

Kaupunginvaltuusto hyväksyi Helsingin medialukion laajennuksen ja tilamuutosten 23.1.2025 päivätyn hankesuunnitelman siten, että hankkeen laajuus on noin 2 147 brm² ja hankkeen rakentamiskustannusten enimmäishinta arvonlisäverottomana on enintään 13 200 000 euroa marraskuun 2024 kustannustasossa.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Close

Hankkeen tarpeellisuus

Tapulikaupungissa osoitteessa Moisiontie 3 sijaitsevan Medialukion opiskelijamäärä kasvaa noin 980 opiskelijasta 1200 opiskelijaan elokuusta 2027 alkaen. Nykyiset tilat ovat riittämättömät kasvavalle käyttäjämäärälle, eivätkä ne kaikilta osin vastaa toiminnallisia tavoitteita. Käyttöön otettavat lisätilat mahdollistavat toiminnan järjestämisen kasvavalle opiskelijamäärälle. Lisätilahankkeen myötä tilapaikat lisääntyvät noin 200 paikalla. Toteutettavissa tiloissa voidaan järjestää lukio-opetusta alueen muuntuviin palvelutarpeisiin. Tilojen monipuolinen käyttö on huomioitu tilojen mitoittamisessa

Kasvatus- ja koulutuslautakunta on 1.10.2024 § 261 hyväksynyt osoitteeseen Moisiontie 3 toteutettavan Helsingin medialukion lisätilan tarveselvityksen.

Hankesuunnitelma

Hankesuunnitelma koskee Tapulikaupungissa osoitteessa Moisiontie 3 sijaitsevan Helsingin medialukion laajennusta ja nykyisessä rakennuksessa tehtäviä tilamuutoksia sekä pihatöitä. Medialukion opiskelijamäärä kasvaa lähivuosina, minkä vuoksi nykyinen lukiorakennus tarvitsee toiminnallisia muutoksia ja laajennuksen.

Hankkeessa Medialukiota laajennetaan siirtämällä lukion pysyväksi lisätilaksi pääosa Töölönlahdelle vuonna 2022 toteutetusta Finlandia-talon perusparannuksen väistötilapaviljongista, ns. Pikku-Finlandiasta, jota ei enää tarvita nykyisessä käytössä. Rakennus liitetään Medialukioon uuden yhdyskäytävän kautta ja siihen tehdään tilamuutoksia. Siirrettävän rakennuksen omistaa kaupunkiympäristön toimiala.

Pikku-Finlandian väistötilapaviljongin loppuosa, noin viidesosa rakennuksesta, on tarkoitus siirtää kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialan Talin urheilupuistoon välivarastoitavaksi ja myöhemmin toteutettaviksi pukuhuonetiloiksi erillisenä omana hankkeena.

Medialukion sisällä tehdään opiskelijamäärän lisäyksen edellyttämiä tilamuutoksia. Mitoitukseltaan riittämättömät ruokala ja keittiö siirretään uuteen lisätilapaviljonkiin ja niiden tilalle nykyiseen rakennukseen toteutetaan opetustiloja. Samalla parannetaan viereisen liikuntasalin akustiikkaa. Hallinnolle ja oppilashuollolle toteutetaan ajanmukaiset tilat. Uuteen lisätilaan/laajennusosaan tulee lisäksi opetus- ja ryhmätyötiloja. Pihan viihtyisyyttä ja toiminnallisuutta kehitetään.

Hankkeesta on laadittu 23.1.2025 päivätty hankesuunnitelma kaupunkiympäristön sekä kasvatuksen ja koulutuksen toimialojen yhteistyönä.

Hankkeen suunnittelun yhteydessä on kuultu asiantuntijoina rakennusvalvonnan, kaupunginmuseon, katu- ja liikennesuunnittelun, ympäristökeskuksen ja pelastuslaitoksen edustajia, esteettömyysasiamiestä sekä kasvatuksen ja koulutuksen toimialan työsuojelun yhteistoimintahenkilöstöä.

Hankesuunnitelma on liitteenä 1.

Kasvatuksen ja koulutuksen henkilöstön osallistaminen

Tilahankkeen suunnitelmia on kehitetty tarveselvitysvaiheesta yhteistyössä käyttäjien kanssa. Lukion henkilökunta on osallistunut hankkeen valmisteluun tuoden tila- ja pihasuunnitteluun pedagogisen ja toiminnallisen näkökulman. Yhdessä on tarkasteltu sisäänkäyntijärjestelyjen, oppimisympäristöjen, tauko- ja työskentelytilojen ja rakennuksen sisäisen logistiikan toimivuutta. Erityisesti on kiinnitetty huomiota riittävään määrään rauhallisia toimintatiloja ja rakennuksen toimiviin akustisiin ratkaisuihin. Oppijat tulevat osallistumaan pihan ja irtokalusteiden suunnitteluun suunnittelun edetessä.

Henkilökuntaa osallistetaan käyttäjäkokousten kautta suunnitelmien jatkokehittämiseen.

Hankkeen laajuus

Lisätilan laajuus on 2 147 brm², huoneistoala 1 790 htm² ja hyötyala 1619 hym². Hankkeen jälkeen koko koulun laajuus on 10 430 brm², huoneistoala 9 096 htm² ja hyötyala 6 888 hym². Medialukion tontilla sijaitsevasta huoneistoalaltaan 575 htm² vuokratusta lisätilapaviljongista luovutaan hankkeen yhteydessä.

Hankkeen tekninen toteutus ja kustannukset

Hankkeen enimmäishinta-arvio on yhteensä 13,2 miljoonaa euroa marraskuun 2024 tasossa, joka muodostuu seuraavista osakokonaisuuksista:

  • Olemassa olevan lukiorakennuksen muutostyöt 4,1 milj. euroa
  • Pysäköintialueen työmaa-alueena käytöstä maksettava kaupunkiympäristön toimialalle palautuva aluevuokra 0,7 milj. euroa.
  • Perustukset ja poikkeuksellisen vaativat maatyöt 1,4 milj. euroa.
  • Tilaajan kustannukset ja suunnittelu 0,7 milj. euroa.
  • Purut, siirto, rungon uudelleen pystytys, huputukset molemmissa päissä, välivarastointi yhteensä 1,3 milj. euroa.
  • Varsinainen rakentaminen 5,0 milj. euroa (sisältäen LVIS:n 1,3 milj. euroa ja varaukset 1,5 milj. euroa), joka on lisätilan bruttoalalle noin 2 300 euroa/brm².

Kustannukset kasvatuksen ja koulutuksen toimialalle

Medialukion päärakennuksen nykyinen kokonaisvuokra on noin 18,63 euroa/htm²/kk, yhteensä noin 136 099 euroa kuukaudessa ja yhteensä noin 1 633 188 euroa vuodessa. Päärakennuksen laskennallinen vuokra-ala on 7 306 htm².

Hankkeen valmistumisen jälkeen kaupungin uuden vuokramallin mukaan määritelty sisäinen kokonaisvuokra päärakennuksen osalla on enintään 22,56 euroa/htm²/kk eli yhteensä noin 164 822 euroa kuukaudessa ja 1 977 865 euroa vuodessa, kun päärakennuksen laskennallinen vuokra-ala on 7 306 htm². Pysyvän lisätilan osuudella vastaavasti määritelty sisäinen kokonaisvuokra on noin 33,04 euroa/htm²/kk eli yhteensä noin 59 142 euroa kuukaudessa ja 709 702 euroa vuodessa. Lisätilan laskennallinen vuokra-ala on 1 790 htm².

Hankkeen valmistuttua uuden Medialukion sisäinen kokonaisvuokra on yhteensä enintään noin 24,62 euroa/htm²/kk eli yhteensä noin 223 964 euroa kuukaudessa ja 2 687 567 euroa vuodessa. Uuden Medialukion laskennallinen vuokra-ala on yhteensä 9 096 htm². Uudessa kokonaisvuokrassa pääomavuokran osuus on 19,16 euroa/htm²/kk, maanvuokran 0,68 euroa/htm²/kk, yleiskustannuksen 0,67 euroa/htm²/kk ja ylläpitovuokran osuus 4,12 euroa/htm²/kk.

Lopullinen pääomavuokra tarkistetaan toteutuneiden kustannusten mukaan. Ylläpitovuokra tarkistetaan valmistumisajankohdan ylläpitovuokraa vastaavaksi.

Hankesuunnitelma on päivitetty vastaamaan edellä mainittuja kustannuksia kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaoston kokouksen jälkeen.

Hankkeen rahoitus

Hankkeelle ei ole varattu rahoitusta vuoden 2025 talousarvion talonrakennushankkeiden rakentamisohjelmassa vuosiksi 2025 - 2034. Hankkeelle vuodelle 2025 tarvittava rahoitus osoitetaan talonrakennushankkeille vuodelle 2025 varatuista käyttämättä jäävistä määrärahoista.

Tulevien vuosien rahoitustarve otetaan huomioon vuoden 2026 talousarvion talonrakennushankkeiden rakentamisohjelmaehdotuksessa.

Hankkeen toteutus ja aikataulu

Hankkeen arvioitu aikataulu on seuraava:

  • Pohjarakennustyöt 9 – 12/2025
  • Lisätilapaviljongin siirto ja tilamuutokset 1 – 12/2026
  • Tilamuutokset medialukiossa 1 – 6/2027

Lisätilapaviljongin tilat on tarkoitus ottaa käyttöön 1/2027 ja medialukion tilat 8/2027.

Hankkeen toteutusvastuu on kaupunkiympäristön toimialan rakennukset ja yleiset alueet -palvelukokonaisuudella. Rakennuksen ylläpidosta vastaa kaupunkiympäristön toimialan tilat-palvelu.

Väistötilat

Hanke ei edellytä väistötiloja.

Lapsivaikutusten arviointi

Tarveselvitysvaiheen lapsivaikutusten arviointi ohjaa hankkeen suunnittelua ja toteutusta sekä tulevan toimintakulttuurin kehittämistä. Suunnittelulla edistetään nuorten sekä henkilöstön hyvinvointia.

Opiskelijoiden oikeus turvalliseen ja oppimista tukevaan toimintaympäristöön varmistetaan tilahankkeessa tilojen ja pihan tarkoituksenmukaisella toteutuksella. Tilasuunnitteluratkaisuilla edistetään opiskelijoiden tasavertaisia mahdollisuuksia kasvuun, kehitykseen ja hyvinvointiin. Hankkeessa kiinnitetään erityistä huomiota tilojen rauhallisuuteen, akustiikkaan, luonnonvalon saatavuuteen ja tilaratkaisuin, joilla tuetaan yksilöllisten opinpolkujen syntyä. Opiskelijoita osallistetaan piha- ja irtokalustesuunnitteluun. Kaupunkitasoisessa yhteistyössä varmistetaan opiskelijoiden turvalliset kevyen liikenteen yhteydet rakennukseen ja sen lähialueen virkistys-, liikunta- ja kulttuuripalveluihin.

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan lausunto

Kasvatus- ja koulutuslautakunta on 18.3.2025 § 88 antanut Helsingin medialukion laajennuksen ja tilamuutosten hankesuunnitelmasta puoltavan lausunnon.

Hankesuunnitelma vastaa tarveselvityksen sekä kasvatuksen ja koulutuksen toimialan toiminnallisia tavoitteita. Erityistä huomiota tulee kiinnittää tilojen valmistumiseen sovitussa aikataulussa, kustannusseurannan ja laadunvalvonnan tärkeyteen koko prosessin ajalta sekä tilojen suunnitteluun.

Lausunto on kokonaisuudessaan asian päätöshistoriassa.

Toimivalta

Hallintosäännön 7 luvun 1 §:n 3 kohdan mukaan kaupunginvaltuusto päättää kaupungin hankkeita koskevista hankesuunnitelmista, kun kustannusarvio ylittää 10 miljoonaa euroa.

Close

Kaupunginhallitus 07.04.2025 § 218

Päätös

Kaupunginhallitus esitti kaupunginvaltuustolle seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto hyväksyy Helsingin medialukion laajennuksen ja tilamuutosten 23.1.2025 päivätyn hankesuunnitelman siten, että hankkeen laajuus on noin 2 147 brm² ja hankkeen rakentamiskustannusten enimmäishinta arvonlisäverottomana on enintään 13 200 000 euroa marraskuun 2024 kustannustasossa.

Esittelijä
kansliapäällikkö
Jukka-Pekka Ujula
Lisätiedot

Susanna Hyvärinen, kaupunginsihteeri, puhelin: 09 310 60716

susanna.hyvarinen@hel.fi

Kasvatus- ja koulutuslautakunta 18.03.2025 § 88

Lausunto

Kasvatus- ja koulutuslautakunta antoi kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaostolle puoltavan lausunnon 23.1.2025 päivätystä Helsingin medialukion lisätilan hankesuunnitelmasta (liite 1).

Lautakunta edellyttää erityistä huomiota ja tarkkuuta kiinnitettävän tilojen valmistumiseen sovitussa aikataulussa, mikä on edellytys lakisääteisten palvelujen toteuttamiselle.

Lisäksi kasvatus- ja koulutuslautakunta lausuu hankesuunnitelmasta seuraavaa:

Hankesuunnitelma vastaa tarveselvityksen sekä kasvatuksen ja koulutuksen toimialan toiminnallisia tavoitteita. Tilojen suunnittelussa ja toteutuksessa tulee edelleen työskennellä yhdessä käyttäjätoimialan kanssa. Tilojen suunnittelussa tulee kiinnittää erityistä huomiota äänieristykseen, äänenvaimennukseen ja valaistukseen. Tilat ja pintarakenteet tulee suunnitella helposti siivottaviksi, huollettaviksi ja korjattaviksi.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta painottaa hankkeen kustannusseurannan ja laadunvalvonnan tärkeyttä koko prosessin aikana. Niillä on suuri vaikutus terveelliseen ja turvalliseen oppimisympäristöön sekä toimialan käyttökustannuksiin.

Esittelijä
vs. lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja
Ville Ylikahri
Lisätiedot

Seija Serovuo, suunnittelija, puhelin: 310 25897

seija.serovuo@hel.fi

Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto 06.02.2025 § 14

Esitys

Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto esitti kaupunginhallitukselle osoitteessa Moisiontie 3 sijaitsevan Helsingin medialukion laajennuksen ja tilamuutosten hankesuunnitelman hyväksymistä siten, että hankkeen laajuus on noin 2 147 brm² ja hankkeen enimmäishinta-arvio on arvonlisäverottomana 13 200 000 euroa marraskuun 2024 kustannustasossa ehdolla, että kasvatus- ja koulutuslautakunta antaa hankesuunnitelmasta puoltavan lausunnon.

Käsittely

Asian aikana kuultavana oli projektinjohtaja Mari Koskinen. Asiantuntija poistui kuulemisensa jälkeen kokouksesta.

Esittelijä
tekninen johtaja
Kari Pudas
Lisätiedot

Mari Koskinen, projektinjohtaja, puhelin: 09 310 37530

mari.koskinen@hel.fi
Close

This decision was published on 25.04.2025

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus
  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianomainen)
  • kunnan jäsen.
Valitusaika

Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet

Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa
  • päätös on muuten lainvastainen.

Valittajan tulee esittää valituksen perusteet ennen valitusajan päättymistä.

Valitusviranomainen

Kunnallisvalitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Valitus tehdään ensisijaisesti hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on:

Sähköpostiosoite:    
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000
Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:

  1. päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
  2. miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  3. vaatimusten perustelut;
  4. mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Oikaisuvaatimuksen tekijä saa valittaessaan oikaisuvaatimuspäätöksestä esittää vaatimuksilleen uusia perusteluja. Hän saa esittää uuden vaatimuksen vain, jos se perustuu olosuhteiden muutokseen tai oikaisuvaatimuksen tekemisen määräajan päättymisen jälkeen valittajan tietoon tulleeseen seikkaan.

Valitukseen on liitettävä:

  1. valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  2. selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  3. asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Markkinaoikeuden ensimmäisenä asteena käsittelemässä asiassa maksu peritään riippumatta asian lopputuloksesta.

Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Close

Presenter information

Kaupunginhallitus

Ask for more info

Susanna Hyvärinen, kaupunginsihteeri, puhelin: 09 310 60716

susanna.hyvarinen@hel.fi