Projektplan för familjecentret i Östra centrum och Itis Symppis (Åbohusvägen 12, Östra centrum)

HEL 2025-006930
Case 13. / 175 §

Projektplan för familjecentret i Östra centrum och Itis Symppis (Åbohusvägen 12, Östra centrum)

Helsinki City Council

Beslut

Stadsfullmäktige godkände projektplanen för ombyggnaden och utbyggnaden av familjecentret i Östra centrum och Itis Symppis på adressen Åbohusvägen 12 i Östra centrum, daterad 16.4.2025, så att projektets omfattning uppgår till cirka 6 188 m² bruttoyta och byggkostnaderna för projektet uppgår till högst 19 440 000 euro exklusive mervärdesskatt i kostnadsnivån för februari 2025.

Beslutet stämmer överens med förslaget.

Enligt anvisningarna för hantering av lokalprojekt som stadsstyrelsen godkände 11.12.2023 (§ 752) kan staden tillämpa beslutsfattande i två steg för exceptionella projekt. I ett tvåstegsförfarande vid beslut beslutar stadsfullmäktige först om hur nödvändigt projektet är. I behovsutredningen beskrivs projektets preliminära omfattning och innehåll, en då gällande kalkyl över byggnadskostnaderna och projektets livscykelkostnader, en då gällande utvärdering av projektets konsekvenser för driftsekonomin, risker i anknytning till projektet samt principer för att integrera huvudentreprenören eller andra väsentliga parter i projektet.

I den andra fasen fattar stadsfullmäktige beslut om projektplanen, dvs. fattar ett projektbeslut om ett maximipris för projektplanen. I den andra fasen fattas även beslut om projektets funktionella och tekniska innehåll, de medel som binds till projektet, såsom en målbudget eller något annat målpris som kommits överens om med entreprenören, projektets tidsplan och avtalsrisker samt de preciserade konsekvenserna för driftsekonomin och livscykelkostnaderna.

I detta projekt tillämpas beslutsförfarande i två steg. Stadsfullmäktige godkände 5.2.2025 (§ 32) behovsutredningen för Östra familjecentret (nuvarande familjecentret i Östra centrum) och Itis Symppis, daterad 2.9.2024, som ska byggas på adressen Åbohusvägen 12 i Östra centrum.

Projektet har framskridit till den andra beslutsfasen, där beslutet om den egentliga projektplanen ska fattas.

Projektets bakgrund och behövlighet

Motiveringen till behovet av projektet framgår i sin helhet av beslutshistorien (stadsfullmäktige 5.2.2025, § 32).

Östergatans familjecentrums nuvarande hyreslokaler på adressen Östergatan 11 är i dåligt skick, lokalerna är trånga och ineffektiva till sin konstruktion och en del av funktionerna är därför i tillfälliga lokaler. Familjecentrets serviceområde är distrikten Kvarnbäcken, Mellungsby och Botby i Östra stordistriktet, distriktet Degerö i Sydöstra stordistriktet samt Östersundoms stordistrikt. Enligt befolkningsprognosen kommer det att finnas cirka 116 000 invånare i serviceområdet år 2036.

Nuvarande Itis Symppis verkar i tillfälliga lokaler på Kajaneborgsvägen. Itis Symppis behöver brådskande nya lokaler som är ändamålsenliga och lättare för kunderna att nå med kollektivtrafik och där verksamheten kan fortsätta. Itis Symppis är en dagverksamhetslokal som erbjuder lagstadgade missbrukarvårdstjänster med låg tröskel för vuxna kunder inom missbrukar- och mentalvården. De andra serviceställena ligger i Gårdsbacka och Sörnäs, och dessutom hör ambulerande Symppis till tjänsterna.

Både Östergatans familjecentrum och Itis Symppis har för tillfället lokaler på viss tid. Hyresavtalet för Östergatans familjecenter upphör i mars 2027. Itis Symppis kan verka i de nuvarande lokalerna högst till april–maj 2026.

En nödvändig förutsättning för en lokallösning i enlighet med behovsutredningen har varit att skaffa lämpliga lokaler för båda tjänsterna inom Östra centrums område. Bland alternativen för lokaler var fastigheten på Åbohusvägen 12 den bästa för båda tjänsternas del.

Åbohusvägen 12 har bra tillgänglighet och ligger nära Östra centrums metrostation. Byggnaden gör det möjligt att placera båda funktionerna så att de har olika ingångar.

Syftet med projektet är att sanera fastigheten på Åbohusvägen 12 för stadens serviceproduktion, familjecentret i Östra centrum och Itis Symppis. Hittills har inga betydande ombyggnadsarbeten gjorts i fastigheten på Åbohusvägen 12, och därför krävs en nästan fullständig ombyggnad av den 40 år gamla fastigheten. Eftersom det behövs byggnadstekniska reparationer av yttre skalet, glasväggar och fönster behöver förnyas och det nya användningsändamålet för med sig funktionella ändringar är byggnaden i behov av en omfattande ombyggnad.

De nya lokalerna behövs för att kunna samla de nuvarande funktionerna i Östergatans familjecenter och Itis Symppis i hälsosamma och säkra lokaler som motsvarar de krav som den framtida verksamheten ställer.

Staden har 24.3.2025 köpt aktiestocken i fastighetsbolaget Kiinteistö Oy Turunlinnatie 12 av Sponda Investment Properties C Ab (FO-nummer 2872768-2). Det är tänkt att fastighetsbolaget på ändamålsenlighetsgrund ska fusioneras med Fastighets Ab Verksamhetslokaler (koncernsektionen 10.3.2025, § 26 och 19.5.2025, § 55), där staden är ensam ägare.

Projektplan

I projektet genomförs en ombyggnad och tillbyggnad av byggnaden i Östra centrum på adressen Åbohusvägen 12 för familjecentret i Östra centrum och Itis Symppis. Med de lokaler som byggs i projektet möjliggörs att nuvarande Östergatans familjecenter och Symppis i Itis fortsätter i området i lättillgängliga, nya och säkra lokaler. Tjänsterna i Östergatans familjecenter och Itis Symppis flyttas med nuvarande serviceinnehåll till de nya ombyggda lokalerna.

Familjecentret i Östra centrum ligger vid Revalplanen i byggnadens övre våningar, medan Itis Symppis ligger på Åbohusvägens sida. Tjänsterna är åtskilda från varandra.

Projektplanen gäller en omfattande en omfattande funktionell och teknisk ombyggnad och utbyggnad av byggnaden. Fastigheten renoveras för att användas av familjecentret i Östra centrum och Itis Symppis. Ombyggnaden är omfattande eftersom den innebär ändringar också i bärande konstruktioner. Det nuvarande maskinrummet för ventilation, bastun och mötesrummen i vindsvåningen rivs, och i stället byggs en något högre våning med större yta, som inrymmer både teknik och verksamhet.

Ytterfönster och ytterglasväggar förnyas, och de nuvarande lätta skiljeväggarna, dörrarna och alla ytkonstruktioner byts ut mot nya. Hustekniken förnyas helt och hållet, liksom hissarna. I projektet ska byggnadens energieffektivitet förbättras.

I familjecentret i Östra centrum planeras lokaler för följande stödtjänster: läkemedelsförsörjning, underhåll av medicinteknisk utrustning, underhåll av utrustning, lagertjänster, logistiktjänster, entréservice och säkerhet, lokalvårdstjänster, textil- och tvättservice, avfallshantering, kontorstjänster och arkivering, IT-tjänster, IT-stöd och fastighetsskötsel.

I det nya familjecentret i Östra centrum placeras Östergatans familjecenters nuvarande tjänster: moderskaps- och barnrådgivningstjänster, rådgivningsbyråns läkartjänster och psykologtjänster, rådgivning i uppfostrings- och familjefrågor, talterapi för barn, fysioterapi för barn och gravida och efter förlossning, ergoterapi för barn, förebyggande tjänster för barns munhälsa, hemservice och socialhandledning för barnfamiljer, bedömning av behov av barnskydd och särskilt stöd, familjesocialarbete, socialt arbete inom barnskyddet, familjearbete, intensifierat familjearbete, funktionshinderservice, skolhälsovård och skolläkare (som uppsökande tjänst).

De nuvarande lagstadgade lågtröskeltjänsterna för vuxna kunder inom missbrukar- och mentalvården på Kajaneborgsvägen placeras i Itis Symppis nya lokaler.

I projektet skapas nya mångsidigt användbara lokaler som även i framtiden möjliggör mångsidiga servicefunktioner.

Projektplanen har utarbetats i samarbete mellan stadsmiljösektorn och social-, hälsovårds- och räddningssektorn. I samband med projektplaneringen har representanter för byggnadstillsynen, Huvudstadsregionens Stadstrafik och räddningsverket, experter på tillgänglighet samt samarbetspersonalen vid social-, hälsovård- och räddningssektorns arbetarskydd hörts som experter.

Projektplanen finns som bilaga 1.

Personalen engageras

Planerna har utvecklats i samarbete med personalen. En projektgrupp har inrättats för projektet. Gruppen har behandlat frågor som personalen lyft fram. I projektgruppen ingår en representant för personalen. Till den utvidgade projektgruppen hör dessutom representanter för stödtjänsterna. Gruppen har sammanträtt regelbundet cirka varannan vecka och behandlat frågor som påverkar planeringen. Dessutom har två serier användarmöten ordnats. Ett informationsmöte för personalen ordnas 26.5.2025. Personalen har ombetts lämna in frågor och kommentarer om planerna på förhand.

Projektets omfattning

Projektet omfattar totalt cirka 6 188 m² bruttoyta (4 577 m² lägenhetsyta och 3 393 m² effektiv yta), som består av ombyggnaden med en bruttoyta på 5 622 m² och utbyggnaden med en bruttoyta på 566 m².

Kostnader

Projektets maximikostnader uppgår till cirka 19 440 000 euro exklusive mervärdesskatt (3 135 euro/m² bruttoyta) i kostnadsnivån för februari 2025.

Lokalkostnader för social-, hälsovårds- och räddningssektorn

Totalhyran enligt den interna hyresmodellen uppgår till cirka 33,14 euro/m² lägenhetsyta i månaden, dvs. sammanlagt cirka 151 694 euro i månaden och cirka 1 820 324 euro om året. Hyran per kvadratmeter grundar sig på en lägenhetsyta på 4 577 m². Den interna månadshyran består av investeringsvederlaget på 14,75 euro/m² lägenhetsyta, avkastningskravet på 9,70 euro/m² lägenhetsyta, allmänna kostnader på 0,67 euro/m² lägenhetsyta, underhållshyran på 7,34 euro/m² lägenhetsyta och arrendet på 0,68 euro/m² lägenhetsyta.

I fortsättningen består underhållshyran av de verkliga underhållskostnaderna. Även det verkliga arrendet ingår i underhållshyran. Hyreskalkylen anges i en teknisk bilaga till projektplanen.

Den slutliga kapitalhyran justeras efter de verkliga kostnaderna i entreprenadskedet.

Projektfinansiering

Projektet ingår i de planerade nybyggnads- och ombyggnadsprojekten för hyres- och aktieobjekt under åren 2025–2034 i budgeten för 2025 som ett aktieprojekt.

Projektet har beretts att genomföras av fastighetsaktiebolaget Kiinteistö Oy Turunlinnantie 12. Syftet är att fusionera fastighetsaktiebolaget Kiinteistö Oy Turunlinnantie 12 med Fastighets Ab Verksamhetslokalerna i Helsingfors.

Det är meningen att Fastighets Ab Verksamhetslokalerna i Helsingfors ska finansiera projektet med ett långfristigt lån. Om fastighetsbolaget får finansiering från finansinstitut, kommer bolaget på grund av projektets omfattning och karaktär att ansöka om borgen från Helsingfors stad för lånen. Förslagen om detta bereds separat och tas senare upp i beslutsfattandet. För finansieringen av projektets inledande fas kan stadens koncernkontolimit tillfälligt användas innan långfristiga lån lyfts.

Projektets genomförande och tidsplan

För projektet har sökts undantag från det som anges i den gällande detaljplanen om byggnadens maximala våningsantal och maximala våningsyta.

Det har ansökts om bygglov för Itis Symppis för ändring av användningsändamålet av de i planen anvisade affärslokalerna i byggnadens källarvåning till kontorslokaler för socialservicen samt för ombyggnad av lokalerna. Källarvåningens fasad mot gatan förnyas längs med hela byggnaden.

Avsikten är att ansöka om bygglov i juni för familjecentret i Östra centrum för ändringar i våningarna 1–5, ändringen av användningsändamålet för våning 1 samt för en del av källarvåningen som inte ingår i bygglovet för Itis Symppis.

Målet är att byggandet kan börja 11/2025 och Symppis kan flytta in i lokalerna 6/2026 och familjecentret i Östra centrum 1/2027.

Tillfälliga lokaler

Tillfälliga lokaler behövs inte om projektet blir klart enligt tidsplan.

Om projektet försenas från den planerade tidsplanen måste man eventuellt hitta en fortsatt tillfällig lokallösning för Itis Symppis lagstadgade tjänster.

Social-, hälsovårds- och räddningsnämndens utlåtande

Social-, och hälsovårds- och räddningsnämnden har tillstyrkt projektplanen för familjecentret i Östra centrum och Itis Symppis i sitt utlåtande 13.5.2025 (§ 85).

Utlåtandet finns i sin helhet i ärendets beslutshistoria.

Befogenheter

Enligt 7 kap. 1 § 1 mom. 3 punkten i förvaltningsstadgan beslutar stadsfullmäktige om projektplaner för projekt i stadens regi då de kalkylerade kostnaderna överstiger 10 miljoner euro.

Kaupunginhallitus 09.06.2025 § 412

Päätös

Kaupunginhallitus esitti kaupunginvaltuustolle seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto hyväksyy Itäkeskukseen osoitteeseen Turunlinnantie 12 toteutettavan Itäkeskuksen perhekeskuksen ja Itiksen Symppiksen 16.4.2025 päivätyn perusparannuksen ja laajennuksen hankesuunnitelman siten, että hankkeen laajuus on noin 6 188 brm² ja rakentamiskustannusten enimmäishinta arvonlisäverottomana on enintään 19 440 000 euroa helmikuun 2025 kustannustasossa.

Esittelijä
kansliapäällikkö
Jukka-Pekka Ujula
Lisätiedot

Susanna Hyvärinen, kaupunginsihteeri, puhelin: 09 310 60716

susanna.hyvarinen@hel.fi

Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto 15.05.2025 § 58

Esitys

Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto esitti kaupunginhallitukselle Turunlinnantie 12 sijaitsevan rakennuksen tiloihin toteutettavan Itäkeskuksen perhekeskuksen ja Itiksen Symppiksen 16.4.2025 päivätyn hankesuunnitelman hyväksymistä siten, että hankkeen enimmäishinta-arvio arvonlisäverottomana on 19 440 000 euroa kustannustasossa 02/2025 ja laajuus noin 6188 brm² ehdolla, että sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala antaa hankesuunnitelmasta puoltavan lausunnon.

Käsittely

Esteelliset: Sari Hilden (hallintolain 28 §:n 1 momentin 5 kohta)

Asian aikana kuultavana oli yksikön päällikkö Jarmo Raveala. Asiantuntija poistui kuulemisensa jälkeen kokouksesta.

Esittelijä
vs. tekninen johtaja
Hannu Seppälä
Lisätiedot

Tuomo Salonpää, projektinjohtaja, puhelin: 09 310 27226

tuomo.salonpaa@hel.fi

Kirsi Virtanen, projektipäällikkö, puhelin: 09 310 20036

Kirsi.M.Virtanen2@hel.fi

Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta 13.05.2025 § 85

Lausunto

Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta puolsi Turunlinnantie 12 sijaitsevan rakennuksen tiloihin toteutettavan Itäkeskuksen perhekeskuksen ja Itiksen Symppiksen 16.4.2025 päivätyn hankesuunnitelman hyväksymistä siten, että hankkeen enimmäishinta-arvio arvonlisäverottomana on 19 440 000 euroa (kustannustasossa helmikuu 2025) ja laajuus noin 6188 brm².

Arvio vuokrakustannuksista käyttäjälle on noin 1 820 324 euroa vuodessa (33,14 euroa/ htm²/kuukausi).

Sisäisen vuokramallin mukaan määritetty hankkeen aiheuttama kokonaisvuokra on 1 820 324 euroa vuodessa (151 694 euroa/kuukausi). Neliövuokran perusteena on huoneistoala 4 577 htm². Sisäinen vuokra (kokonaisvuokra 33,14 euroa/ htm²/kuukausi) muodostuu seuraavasti: investointivastike 14,75 €/htm²/kk, pääoma/tuottovaatimus 9,70 euroa/htm²/kuukausi, yleiskustannus 0,67 euroa/htm²/kuukausi, ylläpitovuokra 7,34 euroa/htm²/kuukausi, maanvuokra 0,68 euroa/htm²/kuukausi. Jatkossa ylläpitovuokra muodostuu toteutuneista ylläpitokuluista ja siihen sisältyy myös toteutunut maanvuokra. Vuokralaskelma on hankesuunnitelman teknisenä liitteenä.

Lopullinen pääomavuokra tarkistetaan urakkavaiheen toteutuneiden kustannusten mukaan.

Hanke sisältyy osakehankkeena vuoden 2025 talousarvion vuokra- ja osakekohteiden uudis- ja peruskorjausohjelmaan vuosiksi 2025–2034.

Esittelijä
sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan toimialajohtaja
Juha Jolkkonen
Lisätiedot

Carl Slätis, tilapalvelupäällikkö, puhelin: 09 310 26307

carl.slatis@hel.fi

This decision was published on 24.06.2025

BESVÄRSANVISNING

Ändring i beslutet söks genom kommunalbesvär.

Besvärsrätt

Ändring i beslutet får sökas

  • av den som ett beslut avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
  • av en kommunmedlem
Besvärstid

Kommunalbesvär ska anföras inom 30 dagar efter att man fått del av beslutet.

Besvärsskriften ska lämnas in till besvärsmyndigheten senast besvärstidens sista dag under besvärsmyndighetens öppettid.

Om beslutet har delgetts per post anses en part ha fått del av beslutet sju dagar efter att brevet sändes, om inte något annat påvisas. En kommunmedlem anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.

Om beslutet har delgetts som elektroniskt meddelande anses en part ha fått del av beslutet tre dagar efter att meddelandet sändes, om inte något annat påvisas.

Dagen då man fått del av beslutet räknas inte in i besvärstiden. Om sista dagen av besvärstiden är en helgdag, självständighetsdagen, första maj, jul- eller midsommarafton eller en helgfri lördag får besvärshandlingarna lämnas in första vardagen därefter.

Besvärsgrunder

Kommunalbesvär får anföras på den grunden att

  • beslutet har tillkommit i felaktig ordning
  • den myndighet som fattat beslutet har överskridit sina befogenheter
  • beslutet annars strider mot lag

Ändringssökanden ska framföra besvärsgrunderna innan besvärstiden går ut.

Besvärsmyndighet

Kommunalbesvär anförs hos Helsingfors förvaltningsdomstol.

Besvär anförs primärt via förvaltnings- och specialdomstolarnas e-tjänst på adressen https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet#/sv

Förvaltningsdomstolens kontaktuppgifter är:

E-postadress:
helsinki.hao@oikeus.fi
Adress:
Banbyggarvägen 5
 
00520 HELSINGFORS
Faxnummer:
029 56 42079
besöksadress:
Banbyggarvägen 5
Telefonnummer:
029 56 42000
Formen för och innehållet i besvärsskriften

Besvär ska anföras skriftligen. Elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.

I besvärsskriften ska uppges:

  1. det beslut i vilket ändring söks, (det överklagade beslutet);
  2. till vilka delar ändring söks i beslutet och vilka ändringar som yrkas (yrkandena);
  3. grunderna för yrkandena;
  4. vad besvärsrätten grundar sig på om det överklagade beslutet inte avser ändringssökanden själv.

I besvären ska dessutom ändringssökandens namn och kontaktuppgifter uppges. Om en laglig företrädare eller ett ombud för ändringssökandens talan, ska också dennes kontaktuppgifter uppges. Medan besvären är anhängiga ska förvaltningsdomstolen utan dröjsmål underrättas om ändringar i kontaktuppgifterna.

Besvären ska också innehålla postadressen och en eventuell annan adress till vilken handlingar som hänför sig till rättegången kan sändas (processadress). Om ändringssökanden har uppgett flera processadresser, kan förvaltningsdomstolen välja till vilken av dem den skickar de handlingar som hänför sig till rättegången.

När den som har begärt omprövning anför besvär över det beslut som fattats med anledning av begäran om omprövning, får denne lägga fram nya grunder för sina yrkanden. Ändringssökanden får framställa nya yrkanden endast om de grundar sig på förändrade förhållanden eller på omständigheter som ändringssökanden fått kännedom om efter det att tidsfristen för begäran om omprövning gått ut.

Till besvärsskriften ska följande fogas:

  1. det överklagade beslutet med besvärsanvisning;
  2. utredning om när ändringssökanden har fått del av beslutet, eller annan utredning om när besvärstiden börjat löpa;
  3. de handlingar som ändringssökanden åberopar som stöd för sina yrkanden, om dessa inte redan tidigare har lämnats till myndigheten.
Rättegångsavgift

En rättegångsavgift tas ut med stöd av lagen om domstolsavgifter (1455/2015) hos den som söker ändring. I ett ärende som marknadsdomstolen har behandlat som första instans tas avgiften ut oberoende av utgången.

Om förvaltningsdomstolen ändrar det överklagade beslutet till förmån för ändringssökanden tas ingen rättegångsavgift ut.

Protokoll

Protokollsutdrag och -bilagor som hänför sig till beslutet skickas på begäran. Handlingar kan beställas från Helsingfors stads registratorskontor.

Skyddad e-post: https://securemail.hel.fi/

Använd alltid skyddad e-post när du skickar personliga uppgifter.

Nämn alltid diarienumret (t.ex. HEL 2021-000123) i ditt meddelande om ditt ärende redan har upptagits till behandling vid Helsingfors stad.

E-postadress:
helsinki.kirjaamo@hel.fi 
Postadress:
PB 10
 
00099 HELSINGFORS STAD
Besöksadress:
Norra esplanaden 11-13
Telefonnummer:
09 310 13700
 

Registratorskontoret är öppet måndag–fredag kl. 08.15–16.00

Presenter information

Stadsstyrelsen

Ask for more info

Susanna Hyvärinen, stadssekreterare, telefon: 09 310 60716

susanna.hyvarinen@hel.fi