Valtuustoaloite, puolet parempaa – liha- ja maitotuotteiden hankintojen puolittaminen vuoteen 2030
Kasvatus- ja koulutuslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle Mai Kivelän valtuustoaloitteesta puolittaa lihan ja maidon hankinnat vuoteen 2030 mennessä
Lausunto
Kasvatus- ja koulutuslautakunta antoi kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon liitteenä olevasta Mai Kivelän ja 25 muun allekirjoittaneen aloitteesta, jossa esitetään lihan ja maidon hankintojen puolittamista vuoden 2025 määrästä vuoteen 2030 mennessä:
Varhaiskasvatuksen ja kouluruokailun suunnittelua ja toteutusta ohjaavat ravitsemus- ja ruokailusuositukset (Syödään ja opitaan yhdessä -kouluruokailusuositus VRN 2017, Terveyttä ja iloa ruoasta - varhaiskasvatuksen ruokailusuositus VRN 2018, Hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä ruokailusta – ruokailusuositus ammatillisiin oppilaitoksiin ja lukioihin VRN 2019 ja Kestävää terveyttä ruoasta – kansalliset ravitsemussuositukset 2024). Ne antavat suuntaviivat terveellisen ja ympäristöystävällisen ruokailun suunnitteluun ja toteutukseen.
Varhaiskasvatuksen ja kouluruokailussa lapset ja nuoret oppivat maistamaan erilaisia ruokia ja oppivat terveellisiä ja vastuullisia elämäntapoja. Ruokailut ovat tärkeitä yhdessä olemisen hetkiä. Ruokakasvatus alkaa varhaiskasvatuksessa ja jatkuu läpi oppiasteiden.
Toimialalle on tärkeää asiakkaiden toiveiden kuuleminen ja varmistaa, että ruoka on mieluista ja se tulee syödyksi. Liharuokien määrän vähentäminen ruokalistoilla vaatii palveluntuottajilta lapsille ja nuorille maistuvien ja mieluisten kasvis- ja kalaruokareseptien kehittämistä. Kasvisruokien lisäksi ruokalistalle voidaan tuoda myös hybridiruokia, joissa osa eläinproteiinista on korvattu kasviperäisellä proteiinin lähteellä. Hybridiruokia tulee jatkossa hyödyntää enemmän lihan vähentämisessä. Lapset ja nuoret pääsevät osallistumaan uusien ruokien kehittämiseen makuraadeissa.
Tällä hetkellä toimialan ruokalistojen lihan määrä noudattaa voimassa olevien asiakasryhmäkohtaisten suositusten määriä ja tarjolla on 50 % vähemmän punaista lihaa sisältäviä ruokia kuin vuonna 2019. Toimialalla on laadittu keväällä 2025 uusi vuosittainen suunnitelma lihan vähentämisestä vuoteen 2030 asti, jolloin kaiken lihan määrä on puolittunut vuodesta 2019. Vähentämissuunnitelma on laadittu siten, että varhaiskasvatuksessa ja kouluruokailussa tarjottava lihan määrä vastaa vuoden 2024 kansallista ravitsemussuositusta ja on toimialan Green Deal -sitoumuksen mukainen. Kun varhaiskasvatuksen, koulujen ja 2. asteen asiakasryhmäkohtaiset suositukset julkaistaan, tämänhetkistä suunnitelmaa tarkistetaan riittävyydeltään ja tehdään tarvittavia muutoksia. Suunnitelman mukaiseen etenemiseen kuuluu lapsivaikutusten arviointi sekä lasten osallistaminen prosessiin varmistaaksemme ruokien maistuvuuden lapsille ja nuorille.
Suunnitelman mukaan lukuvuonna 2029–2030 varhaiskasvatuksessa ja kouluissa liharuokaa tarjotaan joka toinen viikko kerran ja joka toinen viikko kaksi kertaa (9 krt/6 viikon aikana). Varhaiskasvatuksen ruokailussa kasvis- ja kalaruokia on 70 % ja liharuokia 30 % lounasruoista. Kasvis- ja vegaaniruoka on saatavilla huoltajan ilmoituksesta. Kouluissa kasvis- ja kalaruokia on 85 % ja liharuokia 15 % lounasruoista. Koulussa kasvisruokaa on aina tarjolla linjastossa 1–2 ruokalajia/päivä. Liharuokien vähentäminen aloitteessa ehdotetulla tavalla, eli vuoden 2025 tasosta, tarkoittaa, että liharuokaa olisi tarjolla kerran viikossa.
Luotettavamman tilannekuvan saamiseksi lautakunta kehottaa tarkastelemaan ruokatarjoiluiden ympäristövaikutuksia käyttämällä mittarina grammaa/ruokailija sen sijaan, että mitattaisiin montako kertaa ruoka-aine esiintyy ruokalistalla.
Toimialan lihanvähennyssuunnitelman mukaan varhaiskasvatuksen ja koulujen lounailla ei ole tarjolla lihaleikkeleitä syksystä 2026 alkaen. Varhaiskasvatuksen aamu- ja välipalalla tarjottavien leikkeleiden määrää vähennetään, korvaamalla niitä kananmunalla ja kasvilevitteillä. Korvausta ei voida tehdä lisäämällä juustoa, koska sen määrä ylittäisi nykyiset asiakasryhmäkohtaiset suositukset. Prosessoitu liha on uusimmissa ravitsemussuosituksissa todettu vaikutuksiltaan syöpävaaralliseksi, joten sen vähentämisessä lasten ruokailussa ei ole perusteltua odottaa asiakasryhmäkohtaisia suosituksia, vaan vähentämistä tulee koulujen tapaan tehdä myös varhaiskasvatuksessa nykyistä aikataulua nopeammin.
Maitotuotteiden määrän vähentämisestä ei voida tehdä vastaavaa suunnitelmaa kuin lihatuotteiden vähentämisestä. Ruokajuomana asiakasryhmäkohtaisissa suosituksissa on maito ja piimä. Ruokajuoma on vapaasti valittavissa. Varhaiskasvatuksessa maidon ja piimän lisäksi kaurajuoma on ollut saatavilla huoltajan valinnan mukaan syksystä 2023 alkaen. Käyttöaste on ollut noin 3–4 %. Syksystä 2026 alkaen peruskouluissa aletaan tarjota varhaiskasvatuksen tapaan veden, lehmänmaidon ja piimän rinnalla myös kaurajuomaa.
Varhaiskasvatuksen ja kouluruokalistalla tarjotaan vaihtelevasti erilaisia kasviraaka-aineita ja -proteiininlähteitä. Sillä turvataan monipuolinen ravintoaineiden saanti sekä kasvisruokien maistuvuus. Osa kasviperäisistä raaka-aineista on edullisia, mutta osa voi olla hinnaltaan lihatuotteita kalliimpia. Helsingin varhaiskasvatuksen ja koulujen ruokalistoilla tarjotaan jo nyt vähemmän liharuokia kuin mitä aloitteessa viitatussa selvityksessä käytetty kansallinen keskiarvo on, eli lihatuotteiden puolittaminen ei toisi mainittuja säästöjä.
Kasvatuksen ja koulutuksen toimialalle on tärkeää, että varhaiskasvatuksen ja kouluruoka on ympäristöystävällistä, lapsille ja oppijoille maistuvaa sekä tukee oppimista ja hyvinvointia.
Yhteenveto
Kasvatus- ja koulutuslautakunta kannattaa lihan ja maitotaloustuotteiden käytön vähentämistä toimialalla tehdyn suunnitelman mukaan ja varhaiskasvatuksen, koulu- ja opiskelijaruokailun ravitsemussuosituksia noudattaen. Ruokatarjontaa kasvipainotteisemmaksi muuttamalla edistetään kestävää ruokakulttuuria, vähennetään ruoantuotannon ympäristö- ja ilmastovaikutuksia ja vastataan uusiin ravitsemussuosituksiin.
Käsittely
Palautusehdotus:
Seida Sohrabi: Asia palautetaan valmisteluun. Kasvatus- ja koulutuslautakunta ei kannata lihan ja maitotaloustuotteiden käytön vähentämistä toimialalla. Syksyn 2025 taso on säilytettävä (punaista lihaa 5, siipikarjaa 8 ja kalaa 8 ja kasvisruokaa 9 +30/6 viikon aikana). Siten varhaiskasvatuksessa ja kouluissa siipikarjaa ja/tai punaista lihaa tulisi tarjota lounailla vähintään kaksi kertaa viikossa (12 krt/6 viikon aikana). Lautakunta kannattaa kansallisia varhaiskasvatuksen, koulu- ja opiskeiijaruokailun ravitsemussuosituksia, kasvipainotteista ruokatarjontaa sekä kotimaisten tuotteiden sekä kotimaisen lihan suosimista. Epäterveelliseksi todetun prosessoidun lihan, kuten leikkeleiden, määrää kuitenkin vähennetään. Terveellistä lähiruokaa tukemalla edistetään kestävää ruokakulttuuria, vähennetään ruoantuotannon ympäristö- ja ilmastovaikutuksia ja vastataan ravitsemussuosituksiin.
Perustelut:
Liha- ja maitotuotteiden vähentäminen ei ole linjassa valtion ravitsemusneuvottelukunnan (VRN) suositusten kanssa. Monipuolinen ruokavalio, johon kuuluu myös liha- ja maitotuotteet, ovat hyväksi lasten kehitykselle ja kasvulle. Lapset tarvitsevat terveellistä, monipuolista sekä maittavaa ruokaa. Kasvipohjaisten ruokien lisäksi myös punainen liha ja siipikarja ovat oleellinen osa terveellistä, monipuolista ja maittavaa ruokaa lapsille ja nuorille, jotka yhä harvemmin syövät lounaan koulupäivän aikana. Lisäksi on lapsia, joille koululounas on päivän ainoa lämmin ateria. Kouluterveyskyselyn heikot tulokset nuorten kouluruokailuun osallistumisesta antavat aihetta olla huolissaan. Lasten syömiseen liittyy usein haasteita, joten ateriat tulee suunnitella asiakkaiden tarpeen mukaan, jotta ruoka tulee syötyä. Näin vältetään hävikkiä. Panostamalla kouluruuan laatuun sekä noudattamalla liha- ja maitotuotteiden ravitsemusuosituksia, parannetaan lasten ja nuorten kouluruokailuun osallistumisen astetta sekä kokonaisvaltaista hyvinvointia.
Kannattaja: Silja Borgarsdottir Sandelin
Vastaehdotus:
Sandra Hagman: Kappaleeseen 8 lisätään, että syksystä 2026 alkaen peruskouluissa aletaan tarjota varhaiskasvatuksen tapaan veden, lehmänmaidon ja piimän rinnalla myös kaurajuomaa.
Kannattaja: Sami Muttilainen
Vastaehdotus:
Reetta Vanhanen: Lisätään kappaleeseen 4 toiseksi viimeiseksi virkkeeksi:
"Hybridiruokia tulee jatkossa hyödyntää enemmän lihan vähentämisessä."
Kannattaja: Sandra Hagman
Vastaehdotus:
Reetta Vanhanen: Poistetaan kappaleesta 7 lause: "Prosessoidun lihan vähentämisen aikataulu ja suunnitelma tarkistetaan ruokalistasuunnittelussa kansallisen ja asiakasryhmäkohtaisen suosituksen mukaan."
Korvataan seuraavasti: "Prosessoitu liha on uusimmissa ravitsemussuosituksissa todettu vaikutuksiltaan syöpävaaralliseksi, joten sen vähentämisessä lasten ruokailussa ei ole perusteltua odottaa asiakasryhmäkohtaisia suosituksia, vaan vähentämistä tulee koulujen tapaan tehdä myös varhaiskasvatuksessa nykyistä aikataulua nopeammin. "
Kannattaja: Sandra Hagman
Vastaehdotus:
Reetta Vanhanen: Lisätään kappaleen 6 jälkeen uudeksi kappaleeksi:
Luotettavamman tilannekuvan saamiseksi lautakunta kehottaa tarkastelemaan ruokatarjoiluiden ympäristövaikutuksia käyttämällä mittarina grammaa/ruokailija sen sijaan, että mitattaisiin montako kertaa ruoka-aine esiintyy ruokalistalla.
Kannattaja: Sandra Hagman
1 äänestys
JAA-ehdotus: Asian käsittelyä jatketaan
EI-ehdotus: Asia palautetaan valmisteluun. Kasvatus- ja koulutuslautakunta ei kannata lihan ja maitotaloustuotteiden käytön vähentämistä toimialalla. Syksyn 2025 taso on säilytettävä (punaista lihaa 5, siipikarjaa 8 ja kalaa 8 ja kasvisruokaa 9 +30/6 viikon aikana). Siten varhaiskasvatuksessa ja kouluissa siipikarjaa ja/tai punaista lihaa tulisi tarjota lounailla vähintään kaksi kertaa viikossa (12 krt/6 viikon aikana). Lautakunta kannattaa kansallisia varhaiskasvatuksen, koulu- ja opiskeiijaruokailun ravitsemussuosituksia, kasvipainotteista ruokatarjontaa sekä kotimaisten tuotteiden sekä kotimaisen lihan suosimista. Epäterveelliseksi todetun prosessoidun lihan, kuten leikkeleiden, määrää kuitenkin vähennetään. Terveellistä lähiruokaa tukemalla edistetään kestävää ruokakulttuuria, vähennetään ruoantuotannon ympäristö- ja ilmastovaikutuksia ja vastataan ravitsemussuosituksiin.
Perustelut:
Liha- ja maitotuotteiden vähentäminen ei ole linjassa valtion ravitsemusneuvottelukunnan (VRN) suositusten kanssa. Monipuolinen ruokavalio, johon kuuluu myös liha- ja maitotuotteet, ovat hyväksi lasten kehitykselle ja kasvulle. Lapset tarvitsevat terveellistä, monipuolista sekä maittavaa ruokaa. Kasvipohjaisten ruokien lisäksi myös punainen liha ja siipikarja ovat oleellinen osa terveellistä, monipuolista ja maittavaa ruokaa lapsille ja nuorille, jotka yhä harvemmin syövät lounaan koulupäivän aikana. Lisäksi on lapsia, joille koululounas on päivän ainoa lämmin ateria. Kouluterveyskyselyn heikot tulokset nuorten kouluruokailuun osallistumisesta antavat aihetta olla huolissaan. Lasten syömiseen liittyy usein haasteita, joten ateriat tulee suunnitella asiakkaiden tarpeen mukaan, jotta ruoka tulee syötyä. Näin vältetään hävikkiä. Panostamalla kouluruuan laatuun sekä noudattamalla liha- ja maitotuotteiden ravitsemusuosituksia, parannetaan lasten ja nuorten kouluruokailuun osallistumisen astetta sekä kokonaisvaltaista hyvinvointia.
Jaa-äänet: 8
Sandra Hagman, Heikki Helaniemi, Shawn Huff, Salla Kuva, Sami Muttilainen, Markku Rantahalvari, Minna Salminen, Reetta Vanhanen
Ei-äänet: 5
Silja Borgarsdottir Sandelin, Dembo Daffeh, Esa Korkia-Aho, Antti Kääriälä, Seida Sohrabi
Tyhjä: 0
Poissa: 0
Tässä äänestyksessä asian käsittelyä päätettiin jatkaa ääniin 8-5.
2 äänestys
JAA-ehdotus: Esityksen mukaan
EI-ehdotus: Lisätään kappaleeseen 4 toiseksi viimeiseksi virkkeeksi:
"Hybridiruokia tulee jatkossa hyödyntää enemmän lihan vähentämisessä."
Jaa-äänet: 2
Esa Korkia-Aho, Seida Sohrabi
Ei-äänet: 9
Sandra Hagman, Heikki Helaniemi, Shawn Huff, Salla Kuva, Antti Kääriälä, Sami Muttilainen, Markku Rantahalvari, Minna Salminen, Reetta Vanhanen
Tyhjä: 2
Silja Borgarsdottir Sandelin, Dembo Daffeh
Poissa: 0
Tässä äänestyksessä Reetta Vanhasen vastaehdotus hyväksyttiin äänin 9-2. Tyhjää äänesti 2.
3 äänestys
JAA-ehdotus: Esityksen mukaan
EI-ehdotus: Kappaleeseen 8 lisätään, että syksystä 2026 alkaen peruskouluissa aletaan tarjota varhaiskasvatuksen tapaan veden, lehmänmaidon ja piimän rinnalla myös kaurajuomaa.
Jaa-äänet: 4
Dembo Daffeh, Heikki Helaniemi, Esa Korkia-Aho, Seida Sohrabi
Ei-äänet: 9
Silja Borgarsdottir Sandelin, Sandra Hagman, Shawn Huff, Salla Kuva, Antti Kääriälä, Sami Muttilainen, Markku Rantahalvari, Minna Salminen, Reetta Vanhanen
Tyhjä: 0
Poissa: 0
Tässä äänestyksessä Sandra Hagmanin vastaehdotus hyväksyttiin äänin 9-4.
Kasvatus- ja koulutuslautakunta hyväksyi yksimielisesti kaksi muuta Reetta Vanhasen vastaehdotusta.
Kasvatus- ja koulutuslautakunta antaa kaupunginhallitukselle lausunnon liitteenä olevasta Mai Kivelän ja 25 muun allekirjoittaneen aloitteesta, jossa esitetään lihan ja maidon hankintojen puolittamista vuoden 2025 määrästä vuoteen 2030 mennessä:
Varhaiskasvatuksen ja kouluruokailun suunnittelua ja toteutusta ohjaavat ravitsemus- ja ruokailusuositukset (Syödään ja opitaan yhdessä -kouluruokailusuositus VRN 2017, Terveyttä ja iloa ruoasta - varhaiskasvatuksen ruokailusuositus VRN 2018, Hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä ruokailusta – ruokailusuositus ammatillisiin oppilaitoksiin ja lukioihin VRN 2019 ja Kestävää terveyttä ruoasta – kansalliset ravitsemussuositukset 2024). Ne antavat suuntaviivat terveellisen ja ympäristöystävällisen ruokailun suunnitteluun ja toteutukseen.
Varhaiskasvatuksen ja kouluruokailussa lapset ja nuoret oppivat maistamaan erilaisia ruokia ja oppivat terveellisiä ja vastuullisia elämäntapoja. Ruokailut ovat tärkeitä yhdessä olemisen hetkiä. Ruokakasvatus alkaa varhaiskasvatuksessa ja jatkuu läpi oppiasteiden.
Toimialalle on tärkeää asiakkaiden toiveiden kuuleminen ja varmistaa, että ruoka on mieluista ja se tulee syödyksi. Liharuokien määrän vähentäminen ruokalistoilla vaatii palveluntuottajilta lapsille ja nuorille maistuvien ja mieluisten kasvis- ja kalaruokareseptien kehittämistä. Kasvisruokien lisäksi ruokalistalle voidaan tuoda myös hybridiruokia, joissa osa eläinproteiinista on korvattu kasviperäisellä proteiinin lähteellä. Lapset ja nuoret pääsevät osallistumaan uusien ruokien kehittämiseen makuraadeissa.
Tällä hetkellä toimialan ruokalistojen lihan määrä noudattaa voimassa olevien asiakasryhmäkohtaisten suositusten määriä ja tarjolla on 50 % vähemmän punaista lihaa sisältäviä ruokia kuin vuonna 2019. Toimialalla on laadittu keväällä 2025 uusi vuosittainen suunnitelma lihan vähentämisestä vuoteen 2030 asti, jolloin kaiken lihan määrä on puolittunut vuodesta 2019. Vähentämissuunnitelma on laadittu siten, että varhaiskasvatuksessa ja kouluruokailussa tarjottava lihan määrä vastaa vuoden 2024 kansallista ravitsemussuositusta ja on toimialan Green Deal -sitoumuksen mukainen. Kun varhaiskasvatuksen, koulujen ja 2. asteen asiakasryhmäkohtaiset suositukset julkaistaan, tämänhetkistä suunnitelmaa tarkistetaan riittävyydeltään ja tehdään tarvittavia muutoksia. Suunnitelman mukaiseen etenemiseen kuuluu lapsivaikutusten arviointi sekä lasten osallistaminen prosessiin varmistaaksemme ruokien maistuvuuden lapsille ja nuorille.
Suunnitelman mukaan lukuvuonna 2029–2030 varhaiskasvatuksessa ja kouluissa liharuokaa tarjotaan joka toinen viikko kerran ja joka toinen viikko kaksi kertaa (9 krt/6 viikon aikana). Varhaiskasvatuksen ruokailussa kasvis- ja kalaruokia on 70 % ja liharuokia 30 % lounasruoista. Kasvis- ja vegaaniruoka on saatavilla huoltajan ilmoituksesta. Kouluissa kasvis- ja kalaruokia on 85 % ja liharuokia 15 % lounasruoista. Koulussa kasvisruokaa on aina tarjolla linjastossa 1–2 ruokalajia/päivä. Liharuokien vähentäminen aloitteessa ehdotetulla tavalla, eli vuoden 2025 tasosta, tarkoittaa, että liharuokaa olisi tarjolla kerran viikossa.
Toimialan lihanvähennyssuunnitelman mukaan varhaiskasvatuksen ja koulujen lounailla ei ole tarjolla lihaleikkeleitä syksystä 2026 alkaen. Varhaiskasvatuksen aamu- ja välipalalla tarjottavien leikkeleiden määrää vähennetään, korvaamalla niitä kananmunalla ja kasvilevitteillä. Korvausta ei voida tehdä lisäämällä juustoa, koska sen määrä ylittäisi nykyiset asiakasryhmäkohtaiset suositukset. Prosessoidun lihan vähentämisen aikataulu ja suunnitelma tarkistetaan ruokalistasuunnittelussa kansallisen ja asiakasryhmäkohtaisen suosituksen mukaan.
Maitotuotteiden määrän vähentämisestä ei voida tehdä vastaavaa suunnitelmaa kuin lihatuotteiden vähentämisestä. Ruokajuomana asiakasryhmäkohtaisissa suosituksissa on maito ja piimä. Ruokajuoma on vapaasti valittavissa. Varhaiskasvatuksessa maidon ja piimän lisäksi kaurajuoma on ollut saatavilla huoltajan valinnan mukaan syksystä 2023 alkaen. Käyttöaste on ollut noin 3–4 %.
Varhaiskasvatuksen ja kouluruokalistalla tarjotaan vaihtelevasti erilaisia kasviraaka-aineita ja -proteiininlähteitä. Sillä turvataan monipuolinen ravintoaineiden saanti sekä kasvisruokien maistuvuus. Osa kasviperäisistä raaka-aineista on edullisia, mutta osa voi olla hinnaltaan lihatuotteita kalliimpia. Helsingin varhaiskasvatuksen ja koulujen ruokalistoilla tarjotaan jo nyt vähemmän liharuokia kuin mitä aloitteessa viitatussa selvityksessä käytetty kansallinen keskiarvo on, eli lihatuotteiden puolittaminen ei toisi mainittuja säästöjä.
Kasvatuksen ja koulutuksen toimialalle on tärkeää, että varhaiskasvatuksen ja kouluruoka on ympäristöystävällistä, lapsille ja oppijoille maistuvaa sekä tukee oppimista ja hyvinvointia.
Yhteenveto
Kasvatus- ja koulutuslautakunta kannattaa lihan ja maitotaloustuotteiden käytön vähentämistä toimialalla tehdyn suunnitelman mukaan ja varhaiskasvatuksen, koulu- ja opiskelijaruokailun ravitsemussuosituksia noudattaen. Ruokatarjontaa kasvipainotteisemmaksi muuttamalla edistetään kestävää ruokakulttuuria, vähennetään ruoantuotannon ympäristö- ja ilmastovaikutuksia ja vastataan uusiin ravitsemussuosituksiin.
Kaupunginhallitus on pyytänyt kasvatus- ja koulutuslautakunnalta lausuntoa 31.10.2025 mennessä Mai Kivelän ja 25 muun allekirjoittaneen aloitteesta lihan ja maidon hankintojen puolittamisesta. Aloitteessa ehdotetaan, että lihan ja maidon hankintojen puolittamista vuoden 2025 määrästä vuoteen 2030 mennessä ja niitä sisältävien ruokien korvaamista kasvipohjaisella ruoalla. Aloite on liitteenä.
Lausuntoa on pyydetty myös kaupunkiympäristön toimialta sekä sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialalta.
Kasvatus- ja koulutuslautakunta 07.10.2025 § 389
Lausunto
Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti panna asian pöydälle.
Käsittely
Pöydällepanoehdotus:
Sami Muttilainen: Pyydän aloitteen pöydälle
Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti yksimielisesti panna asian pöydälle.
Esittelijä
Lisätiedot
Katja Peränen, ruokapalveluasiantuntija, puhelin: 310 22596
This decision was published on 29.10.2025
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §
Presenter information
Ask for more info
Katja Peränen, ruokapalveluasiantuntija, puhelin: 09 310 22596