Valtuustoaloite, kävelijöiden turvallisuuden parantaminen maalaamalla suojatiet myös pyöräteiden yli
V 21.5.2025, Valtuutettu Matti Niirasen aloite kävelijöiden liikenneturvallisuuden parantamisesta pyörätien ylittävillä suojateillä
Päätös
Kaupunginhallitus esitti kaupunginvaltuustolle seuraavaa:
Kaupunginvaltuusto katsoo aloitteen loppuun käsitellyksi.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Valtuutettu Matti Niiranen ja 34 muuta valtuutettua esittävät aloitteessaan, että kaupunkiympäristön toimiala ryhtyy pikaisiin toimiin jalankulkijoiden turvallisuuden parantamiseksi maalauttamalla kävelijöille suojatiet pyöräteiden, pyöräkaistojen ja -baanojen yli. Lisäksi aloitteessa esitetään, että pyöräteille on asennettava myös suojatien liikennemerkit, ellei sellaisia jo ole riittävän näkyvästi viereisen autotien tai kadun varrella pyörätien vieressä. Aloite on liitteenä 1.
Helsingissä suojatien merkitsemisessä noudatetaan tieliikennelain vaatimuksia sekä Kuntaliiton ohjeita liikennemerkkien ja tiemerkintöjen käytöstä kaduilla. Suojateiden suunnittelussa noudatetaan lisäksi kaupunkiympäristölautakunnan hyväksymiä jalankulkijoiden kadunylitysjärjestelyjen suunnitteluperiaatteita.
Suojatietä käytetään pyöräkaistan ja pyörätien yli yleensä katuympäristön risteyksissä ja silloin kun moottoriajoneuvoliikenteen ajokaistalla on suojatiemerkintä. Noudatettavien suunnitteluperiaatteiden ja ohjeiden mukaisesti suojatiemerkintä maalataan pyörätien yli ja suojatie merkitään liikennemerkillä.
Puistoalueilla ja aukioilla ei monesti ole tarkoituksenmukaista merkitä suojatietä, sillä suojatiehen liittyy jalankulkijalle käyttövelvoite, eikä jalankulkijaa ole syytä määrätä ylittämään pyörätietä ennalta määritellystä kohdasta. Monella tällaisella reitillä myös pyöräliikenteen määrä on sellainen, ettei merkittävää estevaikutusta pyörätien ylittämiseen synny, eikä suojatielle ole senkään vuoksi tarvetta. Sama periaate on käytössä monilla autoliikenteen tonttikaduilla.
Kaupunkiympäristön toimialalla on käynnissä hankkeita kävelijöiden turvallisuuden parantamiseksi. Lisäksi kaupunkiympäristön toimiala toteuttaa jatkuvasti pieniä jalankulkijoiden turvallisuutta lisääviä kunnossapito- ja parannustoimenpiteitä.
Kaupunkiympäristön toimialalla on käynnistynyt alueellisten liikenne- ja kaupunkitilasuunnitelmien laadinta. Osana tätä suunnittelua tarkastellaan myös jalankulkijoiden ylityspaikkoja ja niille tehdään tarvittavia parannuksia. Parannuksia tehdään tarvittavilta osin sekä suojateille että muille kadunylitysjärjestelyille, myös pyöräväylien ylityspaikoille. Lisäksi laadinnassa on alueellisia liikenneturvallisuusselvityksiä, joissa käydään läpi tarkastelualueen liikenneturvallisuusongelmia ja laaditaan myös jalankulun turvallisuutta lisääviä ehdotuksia.
Helsingin liikenneturvallisuuden kehittämisohjelmaan (2022–2026) sisältyy kadunylitysten turvallisuuden parantamiseen keskittyvä toimenpidekokonaisuus. Kadunylityspaikkojen turvallisuutta on ohjelman mukaisesti kartoitettu ja tähän liittyviä toimenpiteitä on tehty. Vuoden 2024 aikana hyväksyttiin liikenne- ja katusuunnittelupäällikön päätöksellä 16 ylityspaikkoihin liittyvää parannustoimenpidettä.
Liikenneympäristö Helsingissä on muodostunut monen eri vuosikymmenen aikana, ja siksi myös suojatien merkitsemistapa saattaa vaihdella alueelta toiselle. On mahdollista, että suojatiemaalausta ei ole syystä tai toisesta maalattu suunnitelmien mukaisesti tai se on kulunut pois. Tällaisissa tilanteissa kaupunki korjaa merkinnät suunnitelmien mukaisesti, kun kaupungilla on tieto näistä puutteista.
Liikenneonnettomuudet Helsingissä 2020–2022 -raportin mukaan jalankulkijoiden turvallisuus on kehittynyt myönteisesti viime vuosina. Polkupyörällä liikkunut oli vuosina 2013–2022 vastapuolena vain noin 5 %:ssa jalankulkijoiden onnettomuuksista. Turvallisuuden kehittämistyön olisi hyvä jatkossakin suuntautua ensisijaisesti jalankulun ja moottoriajoneuvoliikenteen väliseen turvallisuuden parantamiseen.
Aloitteeseen on saatu kaupunkiympäristölautakunnan lausunto. Vastaus on lausunnon mukainen.
Hallintosäännön 30 luvun 11 §:n 4 momentin mukaan kaupunginvaltuustossa käsitellään vastaus aloitteeseen, jonka on allekirjoittanut vähintään 25 valtuutettua. Kaupunginhallituksen on esitettävä antamansa vastaus käsiteltäväksi kaupunginvaltuustossa viimeistään kahdeksan kuukauden kuluessa aloitteen jättämisestä.
Kaupunkiympäristölautakunta 04.02.2025 § 62
Lausunto
Kaupunkiympäristölautakunta antoi kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:
Valtuustoaloitteessa esitetään, että kaupunkiympäristön toimiala ryhtyy toimiin jalankulkijoiden turvallisuuden parantamiseksi maalauttamalla kävelijöille suojatiet pyöräväylien yli. Kaupunkiympäristön toimialalla on käynnissä hankkeita kävelijöiden turvallisuuden parantamiseksi, kuten alueelliset liikenneturvallisuusselvitykset sekä alueellisten liikenne- ja kaupunkitilasuunnitelmien laadinta, joissa tullaan parantamaan katujen ja pyöräteiden ylityskohtien turvallisuutta kävelijän näkökulmasta.
Helsingissä suojatien merkitsemisessä noudatetaan tieliikennelain vaatimuksia sekä Kuntaliiton ohjeita liikennemerkkien ja tiemerkintöjen käytöstä kaduilla. Liikenneympäristö Helsingissä on rakentunut monen eri vuosikymmenen aikana ja suunnitteluratkaisut saattavat siksi poiketa eri alueilla myös suojatien merkitsemisen osalta. On myös mahdollista, että suojatiemaalausta ei ole syystä tai toisesta maalattu suunnitelmien mukaisesti tai se on kulunut pois. Tällaisissa tilanteissa kaupunki korjaa merkinnät suunnitelmien mukaisesti, kun kaupungilla on tieto näistä puutteista.
Suojatietä käytetään pyöräkaistan ja pyörätien yli yleensä katuympäristön risteyksissä ja silloin kuin moottoriajoneuvoliikenteen ajokaistalla on suojatiemerkintä. Puistoalueilla ja aukioilla ei monesti ole tarkoituksenmukaista merkitä suojatietä, sillä suojatiehen liittyy jalankulkijalle käyttövelvoite, eikä jalankulkijaa ole syytä määrätä ylittämään pyörätietä tietyssä kohdassa. Monella tällaisella reitillä myös pyöräliikenteen määrä on sellainen, ettei merkittävää estevaikutusta pyörätien ylittämiseen synny, eikä suojatielle ole senkään vuoksi tarvetta. Sama periaate on käytössä myös monilla autoliikenteen tonttikaduilla kaupunkiympäristölautakunnan 10.12.2019 hyväksymän Jalankulkijoiden kadunylitysjärjestelyjen suunnitteluperiaatteet -ohjeen mukaisesti.
Liikenneonnettomuudet Helsingissä 2020-2022 -raportin mukaan jalankulkijoiden turvallisuus on kehittynyt myönteisesti viime vuosina. Ajanjaksolla 2018-2022 jalankulkijoiden henkilövahinko-onnettomuuksia tapahtui Helsingissä yli viidennes vähemmän kuin edellisellä viisivuotis-jaksolla. Polkupyörällä liikkunut oli vastapuolena 5 %:ssa jalankulkijoiden henkilövahinko-onnettomuuksista, ja moottoriajoneuvo oli osallinen 94%:ssa. Tilastojen perusteella turvallisuuden kehittämistyön olisi hyvä jatkossakin suuntautua ensisijaisesti jalankulun ja moottoriajoneuvoliikenteen väliseen turvallisuuden parantamiseen.
Aloitteessa viitataan Helsingin liikenneturvallisuuden kehittämisohjelmaan 2022-2026. Sen toimenpidekokonaisuus C keskittyy kadunylitysten turvallisuuden parantamiseen. Kadunylityspaikkojen turvallisuutta on ohjelman mukaisesti kartoitettu, ja toimenpiteitä on tehty. Esimerkiksi vuoden 2024 aikana hyväksyttiin liikenne- ja katusuunnittelupäällikön päätöksellä 16 kpl ylityspaikkoihin liittyviä parannustoimenpiteitä.
Jatkuvasti tehtävien pienten liikennejärjestelyjen lisäksi kaupunkiympäristön toimialalla on käynnistynyt alueellisten liikenne- ja kaupunkitilasuunnitelmien laadinta. Osana tätä suunnittelua tarkastellaan myös jalankulkijoiden ylityspaikkoja ja niille tehdään tarvittavia parannuksia, huomioiden suojatiet sekä muut kadunylitysjärjestelyt myös pyöräväylien ylitse tarvittavilta osin. Lisäksi laadinnassa on alueellisia liikenneturvallisuusselvityksiä, joissa käydään läpi tarkastelualueen liikenneturvallisuusongelmia ja esitetään toimenpide-ehdotuksia. Toimenpidevalikoimassa on myös suojateiden lisäys.
Esittelijä
Lisätiedot
Ilari Heiska, liikenneinsinööri: 09 310 37220
This decision was published on 09.05.2025
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §
Presenter information
Ask for more info
Lauri Menna, johtava asiantuntija, puhelin: 09 310 36012